Penpa, familien og kampen for et frit Tibet

Forfatter billede

Anmeldelse af Ingrid Pedersen, journalist

Som barn flygtede Penpa Andersen fra det besatte Tibet. I bogen “Frie Hjerter” skildrer hun tibetansk kultur og sin families liv gennem tre generationer.

Penpa Andersen flygtede sammen med sin mor og bror fra det besatte Tibet. De boede i mange år i den tibetanske eksilstat i Indien. Penpa blev gift med en dansk mand, bor nu i Danmark og er aktiv i kampen for et frit Tibet.

Penpa Andersen var i flere år dagplejer på Frederiksberg. Hun er en velintegreret og tilpasset dansker, men hendes liv har været dramatisk, og ved at fortælle sin egen, sin mors og datters livshistorier, fortæller hun også Tibets nyere historie.

Flugten fra Tibet

Som barn vogtede moderen familiens yakokser i Tibet. Et af de største dramaer i barndommen er, da hun en dag ikke får alle okserne med hjem til nomadeteltet.

Hun forestiller sig, at hendes liv vil gå med at vogte dyr, malke, lave smør… alle de hverdagsopgaver, der er med til at få en nomadefamilie til at overleve.

Men Kinas besættelse af Tibet i 1949 betyder, at familien må flygte på trods af kinesernes løfter til tibetanerne. Penpas mor, der er blevet enke, vandrer alene over Himalaya-bjergene med to små børn, Penpa og hendes bror Tsering. Flere år senere med Røde Kors’ hjælp når de frem til en flygtningelejr og den tibetanske eksilstat i Indien.

Kostskole, savn og sult

Allerede før flugten har moderen en drøm om, at hendes børn skal have bedre muligheder, end hun selv har haft. De skal lære at læse, og da familien bliver etableret i flygtningelejren, bliver Penpa sendt på en kostskole.
Der er ingen tvivl om, at det er en barsk tilværelse for den lille pige – undervejs til flygtningelejren er familien blevet adskilt, men finder dog sammen igen.

Den femårige Penpa er besat af tanken om at komme i skole og sammen med fætre, kusiner og sin storebror bliver hun sendt til en skole et døgns buskørsel fra lejren, hvor hendes mor bor.
Flygtningelivet er – som alle steder – barskt. Det er spændende nok at lære bogstaver og tal, men hun sulter og savner sin mor.

Det bliver fortalt uden selvmedlidenhed, selv om man godt forstår, at det er hårdt, da de øvrige familiemedlemmer bliver overført til en skole for større børn. En af de ting, der har stor betydning for hende er, at hun får en sponsormor gennem en velgørende forening. Gennem den tyske ”mor” Christel får hun lidt kendskab til livet i Europa.

Et nyt liv

Penpa er en overlever. Hun hægter sig på livet og tager imod den hjælp og venlighed, hun møder fra andre mennesker. Hun bliver gift, og får tre børn i et dårligt ægteskab.

På et tidspunkt møder hun Henrik, en dansk rygsækturist, der bliver forelsket i hende, og efter flere års venskab beslutter hun sig til at følge med ham til Danmark, hvor hun begynder et helt nyt liv – i en lillebitte, kold, fugtig lejlighed på Nørrebro. Senere oplever familien også stigende velstand, Penpa får job, familien får en bedre bolig, og Penpa bliver aktiv i forskellige danske foreninger, der støtter den tibetanske kamp for deres lands frihed.

For et frit Tibet

En del af bogens styrke er, at den også fortæller om familiens eget liv. Om dødsfald, nærige onkler, skilsmisser, sorger og svigt – bl.a. om moderen, der blev tvangsgift med en mand, der var gift i forvejen, og hvordan hun flygter hjem til sine forældre – væk fra rollen som kone nummer to.

Udover at bogen er en rigtigt spændende historie om en families dramatiske liv, husker Penpa – og hendes mor – mange detaljer om livet som nomade, før de flygtede fra Tibet.

Uanset om man interesserer sig for Tibets besættelse eller ej, er bogen værd at læse. Den gør en meget klogere på det hjørne af verden, og den giver en god forståelse for, hvorfor tibetanerne – selv om de som Penpa lever et godt og bekvemt liv med mand og børn i Danmark – fortsat kæmper imod Kinas besættelse af deres land.

OM BOGEN

Forfatter: Penpa Andersen og Heidi Korsgaard
Titel: Frie Hjerter. Tre tibetanske kvinders kamp for frihed
Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN 978-87-11-40239-9
Udgivet: 2012
Omslagsgrafiker: Olga Bramsen
Vejledende pris: 299,95 kr.
320 sider