Pensionsselskabers medlemmer kræver stop for sorte investeringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Pensionsselskaberne bliver stillet overfor medlemsforslag om at droppe investeringer i kul, gas og olie, som fremmer global opvarmning og undergraver en stabil pensionisttilværelse.

På årets generalforsamlinger i april forslår medlemmer af flere pensionsselskaber at deres pensionsselskab skal afhænde alle aktier og andre værdipapirer i verdens største kul-, gas- og olieselskaber.

I alt drejer det sig om mindst 2 milliarder kroner, som de tre pensionsselskaber, DIP, JØP og MP Pension, har placeret i verdens 200 største kul-, gas- og olieselskaber.

Første gang, forslaget blev behandlet var hos Diplom- og Akademiingeniørernes (DIPs) generalforsamling, torsdag den 3. april. Blot seks stemmer (142 stemmer for, 148 stemmer imod) adskilte tilhængere og modstandere ved generalforsamlingen.

I denne uge sættes forslaget så til afstemning hos pensionskassen for Jurister og Økonomer (JØP), samt hos Pensionskassen for Magistre og Psykologer (MP Pension).

Meningen med pensionskasser er, at de skal skabe tryghed for alderdommen og med deres investeringer være med til at skabe et stabilt samfund.

Men i øjeblikket er vores pensionsmilliarder i stor udstrækning investeret i udvindingen af fossile brændsler, som klimavidenskaben og respekterede organisationer som Verdensbanken og FN med stadigt mere skingre stemmer advarer om skaber helt uoverskuelige problemer for fremtidens samfund.

Det hænger simpelthen ikke sammen, mener en gruppe medlemmer i pensionsselskaberne for ingeniører, jurister og økonomer samt magistre (DIP, JØP og MP Pension).

Politikerne har udstukket kursen, nu må private og institutionelle investorer bakke beslutningerne op ”Politikerne har besluttet at vi skal undgå en global opvarmning på mere end 2 grader for at undgå klimakollaps, og de nødvendige teknologier er klar til at sikre dette," siger en af initiativtagerne, Thomas Meinert Larsen, som er medlem af MP Pension.

Han fortsætter:

"Nu mangler vi så bare, at vi hver især flytter vores investeringer så de ikke fortsat fastholder os på en fossil kurs, men i langt højere grad investeres i de grønne teknologier som vi ved at vi skal skifte over til."

"Det er utroligt skuffende at se, at ens pensionsopsparing på den måde er med til at fastholde status quo,” lyder det afslutningsvist.

Økonomisk risiko ved fossil energi FNs Klimapanel og Det Internationale Energiagentur har slået fast, at vi kun kan tillade os at afbrænde 1/3 af de kendte fossile reserver.

Hvis klimapolitikken rettes ind efter det, vil aktier i kul, gas og olie risikere at tabe markant i værdi.

Derfor mener forslagsstillerne, at den nuværende investeringsprofil også er udtryk for kortsigtet tænkning i de pensionsselskaber, som er sat i verden for at investere langsigtet på medlemmernes vegne.

”Vi kan ikke tillade os at brænde alle fossilerne af. Strøm baseret på solceller er allerede billigere end fossilt produceret energi i mange steder i verden, og solcellerne bliver hastigt billigere," siger Jens Hørby Jørgensen, medlem af JØP, og fortsætter:

"Og ovenikøbet, så må vi forvente at prisen på CO2-udledning vil øges kraftigt når vi snart får en global klimaaftale. Disse 3 faktorer gør det ekstremt sandsynligt at efterspørgslen efter kul, olie og gas vil reduceres kraftigt."

"Det er nu at vi skal udvise rettidig omhu, og derfor skal vi nu afhænde investeringer i de fossile selskaber inden boblen brister, og alle andre også vil af med aktierne” siger Jens Hørby Jørgensen.

Samme rationale har fået det norske pensionsselskab Storebrand og en række andre organisationer til at afhænde deres aktiver i fossil energi.

Desuden er den norske regering i gang med at finde ud af, om opsparingerne i den enorme norske oliefond i langt højere grad end nu – og uden risiko for tab – kan placeres i grønne energiselskaber.

Kontaktoplysninger: Jens Hørby Jørgensen, initiativtager for forslaget til JØP: Mobil: 25 68 22 55 Thomas Meinert Larsen, initiativtager for forslaget til MP Pension: Mobil: 22 71 70 58

Tid og sted for generalforsamlinger: Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP): Afholdes 28. april 2014 kl. 17:00 i Flintholm Company House, Dirch Passers Allé 76, Frederiksberg

Pensionskassen Magistre og Psykologer (MP Pension): Afholdes 29. april 2014 kl. 16:00 i Koncerthusets Studie 2 i DR Byen, København

Fakta: De tre pensionsselskaber DIP, JØP og MP Pension havde i 2012/2013 tilsammen mindst 2 mia. kr. placeret i verdens 200 største kul-, gas- og olieselskaber.

Det viser en opgørelse ud fra offentligt tilgængelige aktielister. 7. april 2014.

Gyserafstemning: Ingeniør-pensionskasse fortsætter med at investere i olie og kul http://ing.dk/artikel/gyserafstemning-ingenioer-pensionskasse-fortsaetter-med-investere-i-olie-og-kul-167594 4. april 2014.

Norway’s oil fund to increase clean energy investments http://www.rtcc.org/2014/04/04/norways-oil-fund-to-increase-clean-energy-investments/ 3. februar 2014. 17 amerikanske velgørenhedsfonde beslutter ’divestment’ af aktiver i fossile brændsler: http://divestinvest.org/philanthropy/ 2. Juli 2013.

Det Norske pensionsselskab Storebrand beslutter ’divestment’ af kul og tjæresandsolie: http://www.mynewsdesk.com/no/storebrand-asa/pressreleases/storebrand-reduserer-co2-eksponeringen-i-sine-investeringer-19-selskaper-ekskluderes-882693

Baggrundsrapport om det økonomiske rationale for at frasælge aktiver i kul, gas og olie: http://www.carbontracker.org/wp-content/uploads/downloads/2012/08/Unburnable-Carbon-Full1.pdf Se mere om initiativet for DIP, JØP og MP Pension: www.ansvarligfremtid.dk.