Der er godt 125 millioner 10- årige i verden i dag, og mere end 60 millioner er piger.
Det er et rigtigt fokus. For pigernes skyld og for vores.
Hvorfor nu det, vil nogle nok spørge. 10-årige piger? Fordi de er på vej til at blive voksne, til at skulle udnytte de muligheder, de har, hvis altså de har muligheder at vælge imellem. De er på vej til at træffe beslutninger om uddannelse og arbejde. Hvis de altså kan beslutte noget som helst. Hvis de kan få en uddannelse.
Fordi piger har rettigheder, og fordi verden har brug for raske og uddannede kvinder. Kvinder er stadig den halve verden.
UNFPA’s rapport dokumenterer, at trods mange bestræbelser på at skabe ligestilling mellem drenge og piger, er den bedrøvelige kendsgerning, at piger i store dele af verden ikke har og ikke får samme muligheder som drenge.
Der er samfund, hvor piger på 10 år bliver tvangsgift, hvor de trækkes ud af skolen for at blive mor og tjene deres ægtemænd. Altså samfund, hvor pigers helbred sættes på spil, og de berøves både barndom og mulighed for en uddannelse, en fremtid.
Det er ubarmhjertigt og ulykkeligt for den enkelte pige, og det er uhensigtsmæssigt for samfundet.
Som UNFPA’s eksekutivdirektør Babatunde Osotimehin skriver i foråret til rapporten: ”Whenever a girl’s potential goes unrealized, we all lose”.
Piger mest udsatte
Rapporten om verdens 10-årige piger siger ikke noget nyt. Statistik efter statistik har vist os, at millioner af piger må vige pladsen i skolen for deres bror, når det er knapt med penge, at det er piger som, ikke får fødselsbeviser og derfor ikke kan gøre krav på deres lige rettigheder og ikke får lige muligheder, og at det er piger og unge kvinder der er mest udsat for vold og seksuelle overgreb.
Børnearbejde – det omfatter både piger og drenge. Og mange af de udfordringer, de 10-årige møder, gælder både piger og drenge. Udsigterne er dystre for halvdelen af verdens unge mellem 10 og 19 år, der bor i lande, der er plaget af de såkaldte fattigdomssygdomme – HIV/AIDS, underernæring og dårlig seksuel og reproduktiv sundhed – men udsigterne er mest dystre for pigerne. Langt flere piger end drenge smittes med HIV og dør af AIDS. Manglende sundhed går også mest ud over pigerne.
”What the world will look like in 15 years will depend on our doing everything in our power to ignite the potential of a 10-year-old girl today”, slutter Babatunde Osotimehin sit forord til rapporten.
Om det lykkedes at nå de 17 bæredygtige udviklingsmål – også kaldet de globale udviklingsmål – med de 169 underordnede delmål – vil man bl.a. kunne se på, hvilke muligheder den 10-årige pige har i 2030.
Vil hun være i skole, være sund og rask og beskyttet mod overgreb? Vil hendes rettigheder bliver respekteret og vil hun stort set have samme muligheder som sin bror?
Svaret skal være ja, hvis udviklingen ikke er gået forbi dagens 10-årige pige.
”State of World Population 2016” er en læseværdig og indbydende rapport
– ikke kun fordi den byder på sprudlende glade fotos af 10-årige piger fra hele verden, eller fordi den fremlægger et stort og vigtigt materiale på overskuelig måde, men også fordi den giver 10 bud på, hvad man kan og skal gøre for at give piger lige rettigheder og muligheder.Så svært er det nemlig ikke, selvom kulturelle normer og skikke kan være vanskelige at overkomme.
Men man skal ville pigers ligestilling og lige muligheder.
Læs selv og giv pigerne en chance.