CPH PIX 2016
CPH PIX er Danmarks største spillefilmfestival – ikke at forveksle med CPH:DOX, der viser dokumentarfilm. Om formålet med festivalen, skriver folkene bag: “Vi eksisterer for at bringe jer film, som I normalt ikke ville have mulighed for at se. For at vise skæve film for de mange og grænsesøgende film for de få. Men mest af alt er vi sat i verden for at overraske dig med film, du ikke anede, du ville elske.”
CPH PIX fandt sted første gang i 2009 – i år løber festivalen over 14 dage fra torsdag d.27. oktober til onsdag d.9. november, og programmet byder på massevis af film.
CPH PIX 2016 er som juleaften for filmentusiaster. I løbet af to uger vises der film, film og atter film i over 25 biografer og venues i København, og også i år har folkene bag skruet et program sammen, der går på tværs af verdensdele og genrer. Men med snesevis af film på plakaten er det let at tabe overblikket.
Kulturredaktionen på Globalnyt giver her sit bud på tre af festivalens filmserier, der kunne være værd at kigge nærmere på.
Untamed
CPH PIX kalder selv serien Untamed for ”film uden snor og mundkurv”. I alt 12 utæmmede og udresserede film hører til i denne serie – de fleste er fra USA og Frankrig, men et par asiatiske film har også fundet vej til programmet.
For eksempel ’Autohead’ fra Indien. Her tager tutktuk-chaufføren Narayan dig på ”et helvedesridt gennem Mumbais gader”. Det er en film om en film; man følger et filmhold, der laver en dokumentar om Narayan og dennes menneskelige deroute til galskab og mord.
En anden er den thailandske ’Motel Mist’, som efter sigende skulle have Winding Refnsk islæt. Her følger vi en række skæbner på et love motel i Bangkok, hvis værelser både gemmer på outrerede sexfantasier og rumvæsner. Rotterdam filmfestival skriver, at ’Motel Mist’ handler om vores eksistentielle isolation.
(Den meget omtalte mexicanske ’The Untamed’ er i øvrigt ikke en del af denne serie, selvom den også vises på PIX.)
Traileren til ’Autohead’:
Black Dreams
Med udgangspunkt i det kenyanske kunstnerkollektiv The Nest, lukker CPH PIX op for film, der skal afspejle filmtendenser i både Øst- og Vestafrika i serien Black Dreams.
Her præsenteres gæsterne for fire individuelle spillefilm og en samling af 11 kortfilm, der er udvalgt af kunsterne i The Nest. Om de 11 kortfilm skriver CPH PIX i sit program: ”Oplev den næste internationale filmbølge, mens den stadig er en krusning.”
Af de fire spillefilm lyder især den kenyansk-tyske ’Kati Kati’ og ’Wúlu’ fra Mali/Senegal/Frankrig spændende. Kati Kati, der beskrives som en afrofuturistisk fabel, handler om pigen Kaleche, der vågner op med hukommelsestab og finder ud af, at hun faktisk er død. Hun befinder sig på et luksusresort på savannen og er sidste ’nye’ skud på stammen her i efterlivet, hvor de dødes uofficielle leder forsøger at hjælpe de døde med at huske deres fortid.
Wúlu foregår i Bamakos kriminelle underverden, inden urolighederne brød ud i Mali i 2012. Her følger vi hustleren Ladju, der kører bus, men som finder ud af, at der er penge at tjene ved at transportere narko. Philadelphia film festival har skrevet, at Wúlu ”præcist viser de udfordringer, Vestafrika står overfor – lige fra institutionel korruption til den høje pris for succes.”
We Promise You Anarchy
Otte spillefilm er placeret i serien We Promise You Anarchy, hvoraf de fem er ’ikke-vestlige’.
Titelfilmen er den mexicanske ’I Promise You Anarchy’, der følger to skaterdrenge fra Mexico City, der driver omkring, har sex, tager stoffer og tjener penge ved at sælge deres blod til narkogangstere. Filmen bliver derved også et billede af narkokartellernes magt og indflydelse i megabyen.
’Plants’ (eller ’The Plants’, som den andre steder refereres som) fra Chile er en anden interessant film i denne serie. The Hollywood Reporter skriver, at ’Plants’ er mere interessant for dens dramatiske stemning end for dens abstrakte og gennemtrumfede idéer. Filmen handler om den 17-årige pige Flor, der bliver overladt ansvaret for sin hjerneskadede bror.
Traileren til ’I Promise You Anarchy’:
Der er masser af andet interessant at komme efter i programmet. Blandt andet vises den vietnamesiske instruktør Siu Phams tre spillefilm, og serierne White People og Thrills and kills (hvis man er til den slags) gemmer også på nogle spændende film.
Gå selv på opdagelse i festivalens program.