Polen og Tysklands kul dræber på tværs af grænser

352250460_ee2f9e5565_b
Thomas Jazrawi

140 danskere døde i 2013 af kulforurening fra vores nabolande. Forureningen fra kulkraftværker bliver båret med blæsten fra lande som Polen og Tyskland. I alt er ca. 23.000 mennesker døde af kul-forureningen i Europa i 2013, viser en rapport fra WWF.

Især Tyskland og Polens kulkraftværker har mange liv på samvittigheden. Faktisk var polsk kulkraft i 2013 skyld i omkring 6.000 dødsfald, mens tallet for Tyskland var knapt 4.400. De mange følgesygdomme af forureningen giver en samlet regning på mere end 460 milliarder kroner i de europæiske lande. Det er første gang nogensinde, at kulkraftværkernes konsekvenser for vores helbred er blevet undersøgt.

“Undersøgelsen cementerer, at kulkraft er et kæmpe problem. Kul er ikke alene den energiform, der belaster klimaet mest med massiv CO2-udledning – kulafbrænding forurener også luften og miljøet med blandt andet svovlpartikler og kviksølv og koster menneskeliv over hele Europa. Også af den grund bør det være et klart mål for EU og Danmark at udfase kulkraften hurtigst muligt”, siger seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden Hanne Jersild.

Omkring 140 danskere døde i 2013 som følge af udledningerne fra kulkraftværker i vores nabolande, primært Tyskland, Polen og Storbritannien. Samtidig førte de danske kulkraftværker til ca. 50 menneskers for tidlige død i Europa.

“Det er på alle måder uklogt at fortsætte med at bruge kul til at producere energi, når vi ved hvor skadeligt det er for mennesker, natur, klima og for vores økonomi. Der er jo veletablerede og effektive alternativer som vind- og solenergi, så det er meningsløst, at 23.000 europæere skal dø om året på grund af den forurening, som kulkraftværkerne skaber”, siger Hanne Jersild.

WWF Verdensnaturfonden arbejder via sit globale netværk på at få de europæiske lande til at omstille deres energiforsyning til 100 procent vedvarende energikilder som vind og sol.