Rio de Janiero får mulighed for at vise hele verden sin fortryllende charme denne måned.
Det sker, når sejlsportsudøvere dyster blandt ”sukkertoppen” og de andre ikoniske klipper i Guanabara bugten eller når verdens nationer kæmper om medaljer i beach volley på den berømte strand Copacobana ved de Olympiske Lege.
Men bag den idylliske facade i de naturskønne omgivelser, hviler en skygge. Der er nemlig store politiske problemer i Brasilien.
I maj måned blev tidligere præsident Dilma Rousseff afsat fra posten i en proces, som nogle iagttagere har kaldt et kup.
Det bragte den forhåndværende vicepræsident, Michel Temer, til magten i det store sydamerikanske land.
Ifølge det amerikanske medie Bloomberg har det fået flere statsoverhoveder til at holde sig væk fra det store sportsstævne i ”strandbyernes strandby”.
Kun 40 lande vil sende officielle delegationer og ved flere af dem gælder det, at der er tale om lavere rangerede officielle repræsentanter, skriver Bloomberg.
Politisk krise
Der var næppe mange, der havde forestillet sig den situation, da den tidligere præsident ”Lula” da Silva fik legene til Sydamerika for første gang nogensinde ved et arrangement i København i 2009.
Dengang buldrede økonomien derudaf, og Lula førte sig frem på den internationale scene.
Det er imidlertid ikke gået lige så godt for efterfølgeren fra det samme arbejderparti, Dilma Rousseff. En skrantende økonomi og en række protestdemonstrationer – herunder op til verdensmesterskabet i fodbold, der blev afholdt i sambalandet i 2014 – har præget Rousseffs præsidentperiode.
Det kulminerede i maj, hvor hun blev afsat af Senatet. Onsdag valgte senatorerne så at åbne en rigsretssag mod Brasiliens første kvindelige præsident.
Hvis hun bliver dømt, kan den midlertidige præsident, Michel Temer, sidde i embedet i resten af termen indtil 2018, skriver Deutch Welle.
Usikkerheden om Brasiliens fremtidige præsident har fået statsoverhoveder til at holde sig væk fra OL. Tyskland sender præsident Joachim Gauck frem for kansler Angela Merkel, der ellers deltog ved det seneste OL i London i 2012.
Kritik af møde mellem udenrigsministre
Den amerikanske præsident Barack Obama holder sig ligeledes væk, selvom det længe så ud til, at han ville deltage.
Obama har ikke selv deltaget i et OL siden hans hjemby, Chicago, tabte værtskabet til netop Brasilien i København i 2009. Men ved det seneste OL i London deltog førstedamen, Michelle Obama, som forkvinde for den amerikanske delegation.
I år deltager USA’s udenrigsminister, John Kerry. Han skal ikke mødes med den nye præsident, men derimod med kollegaen José Serra. Dette møde mellem de to udenrigsministre er blevet kritiseret af flere amerikanske politikere.
43 demokratiske medlemmer af Kongressen har formuleret kritikken i et brev til John Kerry.
”Vi opfordrer dig til at udvise den yderste forsigtighed i omgangen med midlertidige myndigheder og at afstå fra erklæringer eller handlinger, der kan tolkes som en støtte til processen om rigsretssagen mod præsident Dilma Rousseff”, lyder det i brevet.
Også det tidligere emne for det Demokratiske Partis præsidentkandidat, Bernie Sanders, har bidraget til debatten.
”Efter suspenderingen af Brasiliens første kvindelige præsident på tvivlsomt grundlag, nedlagde den midlertidige regering uden et mandat til at regere ministeriet for kvinder, lighed mellem racer og menneskerettigheder. USA kan ikke være tavs, når en af vores kerneallieredes demokratiske institutioner undermineres”, var budskabet fra Bernie Sanders.
Kun ét bilateralt møde
Det er svært at sige, hvordan Brasiliens fremtidige regering vil se ud, og derfor er det noget af en linedans for statslederne ved OL.
Ikke desto mindre deltager bl.a Frankrigs Francois Hollande, Italiens Matteo Renzi og Argentinas præsident Mauricio Macri.
Derudover skulle der være langt mellem statsoverhovederne i Rio. Kinas øverste Xi Jinping holder sig væk.
Det samme gør Vladimir Putin fra Rusland, men det kan have lige så meget at gøre med den store dopingskandale, der har gjort, at mange russiske atleter er blevet udelukket fra Legene.
Temers eneste bilaterale møde med et statsoverhoved bliver med Armeniens præsident Serzh Sargsyan, men der vil muligvis blive et møde med Japans premierminister, Shinzo Abe, efter afslutningsceremonien, skriver Bloomberg.
Det store spørgsmål er, om den nye, midlertidige præsident er legitim. En stor pibekoncert, da han skulle tale ved åbningen af det store arrangement, tyder på, at populariteten er begrænset.