Det internationale bistandsarbejde er under kraftig forandring efter terrorangrebene på USA for 2 år siden og også herhjemme har VK-regeringens tiltræden sat sig markante spor. Forandringerne er ikke til det bedre for verdens fattigste og mest undertrykte mennesker, som får mindre og ofte dårligere hjælp.
Det giver afgående direktør for det nu nedlagte Center for Udviklingsforskning, CuF, Poul Engberg-Pedersen, udtryk for i et stort interview med Kristeligt Dagblad torsdag.
Engberg mener bl.a., at hvor bistanden i 1990erne i høj grad blev rettet mod de fattigste indbyggere i nogle af verdens fattigste lande, er den tendens nu markant ved at vende:
– Man bruger nu i langt højere grad, end det er sket de seneste 10 år, bistanden politisk til at belønne sine gode venner med. Det ser vi, at George Bush-regeringen gør. Det er også blevet den nye danske regerings politik.. Dermed går mere af bistanden til lande, der allerede i en vis udstrækning gør tingene godt efter USAs og Danmarks opfattelse og mindre går til lande, hvor fattigdommen, nøden og undertrykkelsen er størst, siger Poul Engberg-Pedersen til Kristeligt Dagblads Morten Garly Andersen.
– Det er helt fint, at man de seneste 10 år er begyndt at se på menneskerettighederne i de lande, der gives bistand til. Men når man, som det sker nu i Danmark, begynder at bruge det som en facitliste, hvor demokratiseringen skal se ud på en ganske bestemt måde, som VI vil bestemme, for at vi vil give u-landsbistand, så er det noget af det dårligste, der overhovedet er sket med u-landsbistanden, mener professor Poul Engberg-Pedersen.
Han langer i interviewet også ud mod de genopdukkenede projekter, NGOernes holdning til partnerskab, Rigsrevisionen og flere andre.
Læs Morten Garly Andersens tankevækkende interview med Poul Engberg-Pedersen i sin helhed på sitet www.3verden.dk