Powell regner med endelig fredsaftale i Sudan inden årets udgang

Redaktionen

USAs udenrigsminister, Colin Powell, sagde onsdag, at de stridende parter i borgerkrigen i Sudan har bundet sig til at undertegne en endelig fredsaftale inden årets udgang.

Selv om sudanske regeringstalsmænd torsdag søgte at nedspille Powells deadline, fastholdt amerikanske officials, at tidsfristen var sat “meget omhyggeligt og med de berørte lederes samtykke”, rapporterer BBC Online.

Rebelbevægelsen, SPLMs, talsmand, Samson Kwaje, fastholdt også, at deadlinen er realistisk. – De tilbagestående emner lader sig løse. Efter min vurdering er vi ovre de værste forhindringer, sagde han til BBC.

Den amerikanske udenrigsminister sagde efter en times drøftelser med Sudans vicepræsident, Ali Osman Taha, og oprørslederen John Garang i den kenyanske by, Naivasha, at “parterne står overfor et mulighedernes øjeblik, der ikke må gå tabt”. Han lagde til, at der er sket “fremragende fremskridt”, når det gælder den ømtålelige fordeling af Sudans rige naturressoucer (olie m.v.), mens der vil blive “taget fat om den politiske magtdeling i nærmeste fremtid”.

Han pegede på, at de omstridte områder, Abyei, sydlige Blue Nile og Nuba-bjergene, vil “kræve mest arbejde”. Ikke så mærkeligt. Der er dybe uoverensstemmelser omkring de 3 områders status i et fremtidigt fredelig Sudan. De er p.t. under delt kontrol.

Oprørerne i SPLM ønsker, at sydlige Blue Nile og Nuba-bjergene får ret til selvbestemmelse og adgang til en internationalt overvåget folkeafstemning, som skal afgøre om beboerne ønsker at tilhøre Nordsudan eller Sydsudan. Og folkeafstemningen skal afvikles indenfor den allerede aftalte 6 årige overgangsperiode til normalitet.

Når det gælder det olierige Abyei-område, der nu er en del af Western Kordofan, har oprørerne anmodet om, at Sudans præsident udsteder et dekret, som tilbagefører området til den sydlige delstat, Bahr al-Ghazal, skriver FN-bureauet, Irinnews.

Regeringen i Khartoum ønsker derimod at holde fast i alle 3 regioner.

Colin Powell har stillet i udsigt, at så snart en endelig fredsaftale er i hus, vil både Sudans muslimske regering og de overvejende kristne rebeller blive inviteret til Det Hvide Hus i Washington for at manifestere den amerikanske støtte og give præsident George Bush lejlighed til “at udtale sin forpligtelse på amerikansk assistance til at føre fredsaftalen ud i livet”.

Fredsforhandlingene var ifølge iagttagere næppe overhovedet kommet i stand uden amerikansk pres. USA har interesse i et fredelig stabilt Sudan i medfør af den internationale terrorbekæmpelse, ligesom kæmpelandets olierigdomme og støtten til det kristne Sydsudan spiller en rolle.

Borgerkrigen har varet i 20 år og kostet over halvanden million livet.

Læs mere i “Sudans præsident roser sin ærkefjende – Garang”, i rubrikken Arkiv, under dato 08.10.03