Pressefriheds-NGO må skære 15 ansatte væk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Med den nye finanslov for 2016 mister International Media Support sin danske kernebevilling på syv millioner kr. om året. Hertil reduceres midlerne i en række af organisationens landeprogrammer.

Nedskæringerne på udviklingsbistanden rammer både personalet og arbejdet for at sikre pressefrihed, information og sikkerhed for lokale journalister i nogle af verdens farligste lande, hedder det i en pressemeddelelse tirsdag.

”Vi har gjort alt hvad vi kan for, at nedskæringerne rammer så få af vore medarbejdere som muligt, men besparelserne tvinger os til at reducere”, siger direktør i IMS, journalisten Jesper Højberg.

Nedskæringerne kommer på et tidspunkt, da kun én ud af syv personer i verden har adgang til en fri og uafhængig presse, og demokrati og ytringsfrihed er på retræte i lande verden over, hedder det.

Rammer især i nærområderne syd og øst for Midddelhavet

De rammer ekstra hårdt i områder, hvor konflikt og katastrofer betyder at fordrevne og flygtninge mister adgang til livsvigtig information.

”En stor del af de midler, der beskæres, er netop dem der gør det muligt for os at reagere hurtigt i konfliktsituationer og katastrofer og gøre medier i stand til at formidle livsnødvendig information til nødstedte befolkninger,” anfører Jesper Højberg.

Arbejdet for ytrings- og pressefrihed er netop et område som Danmark traditionelt har høstet megen anerkendelse for globalt, skriver IMS.

International Media Support (http://www.mediasupport.org) støtter medier lande verden over, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde uafhængigt og professionelt.

Yderligere oplysninger hos:

Kommunikationschef Helle Wahlberg på

e-mail [email protected] eller tlf. 28 68 10 59