Projektarbejde i u-lande er et hit – run på DUFs Projektpulje

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Aldrig har så mange børne- og ungdoms organisationer lavet så mange projekter sammen med partnerorganisationer i udviklingslande via Dansk Ungdoms Fællesråd (DUFs) Projektpulje som nu, skriver organisationen i en pressemelding.

Siden DUF sidste sommer fik en ny bevilling fra Danida til Projektpuljen, er der kommet i alt 28 ansøgninger om bevillinger, og der er uddelt 3 mio. kr. til projekter.

Det er en markant vækst i forhold til tidligere – hele den foregående periode med puljen fra 1998 til maj 2003 blev der i alt uddelt bevillinger for 5 millioner til 52 projekter. Ved den seneste ansøgningsfrist i august kom der 9 nye ansøgninger, som endnu ikke er behandlet. 3 var fra organisationer, der ikke tidligere har lavet projektarbejde i u-lande.

– Interessen for projektarbejde i u-landene afspejler en generelt stigende interesse blandt unge for at lave internationalt arbejde, siger Mads Aspelin, for mand for DUFs globale udvalg.

Tendensen er, at mange nye organisationer søger Projektpuljen – i starten søges der som regel til pilotprojekter, derefter følges op med større projekter suppleret med udveksling af ungdomsledere.

Flere og flere organisationer er blevet i stand til jævnligt at håndtere projekter, der går op til den maksimale ramme for bevillinger på 330.000 kroner. Skaren af ansøgere er næsten lige så bredt sammensat som DUFs medlemskreds og spænder fra store og små spejderorganisationer over kirkelige ungdomsorganisationer og Ungdommens Røde Kors til Venstres Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og U-Nettet, som er de lokale ungdomsorganers paraplyorganisation.

– Projektpuljen fungerer som en rugekasse, hvor interesserede bliver aktive og små projektideer kan vokse sig store. Det er en enestående mulighed for unge, der ønsker at sætte handling bag holdning i stedet for bare at spytte i indsamlingsbøtten. Den giver mange mulighed for at gøre en forskel, konstaterer Mads Aspelin.

Der er også stor efterspørgsel efter muligheden for at udveksle ungdomsledere, så danske unge bidrager til arbejdet hos samarbejdspartneren i Syd, og partnerne kan sende en repræsentant til Danmark i en kortere periode.

Lige nu er 12 ungdomsledere på forberedelseskursus i Helsingør, hvor de vil blive undervist i konkrete projektredskaber, interkulturelle møder og kommunikation.

DUF forvalter midlerne i Projektpuljen, men hjælper også interesserede i gang og støtter organisationerne med rådgivning og kurser.

Kilde: www.duf.dk