Projektrådgivningen vil mødes med Bertel Haarder

Redaktionen

Projektrådgivningen med sekretariat i Århus, der er en forening og sammenslutning af 176 mindre og større organisationer i det danske u-landsmiljø, anmoder i et brev til integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) om et møde med ham.

– Vi vil gerne invitere dig til at mødes med Projektrådgivningen og besøge nogle af vore medlemsorganisationer herhjemme samt deres lokale partnere, når du tager på rejse ude i verden. Konkret vil vi anmode om et møde, hvor vi kan redegøre for Projektrådgivningens arbejde og de mindre organsationers rolle i bistanden, samt drøfte eventuelle besøgsmuligheder, hedder det i brevet, som uddyber:

– Projektrådgivningens sekretariat finansieres af Udenrigsministeriet og
har som opgave at støtte (de 176) organisationer og højne kvaliteten af deres arbejde gennem kurser, rådgivning, informations- og debatvirksomhed.

– Der har i de senere år været betydelig fokus på den folkelige deltagelse i bistanden, herunder de mindre organisationers indsats og rolle. Det er vores håb at du som minister, vil være interesseret i at følge dette område tæt. De mindre organisationers indsats er til gavn for mange fattige mennesker ude i verden, og har, udover den formidling af konkret støtte, et særligt mellemmenneskeligt islæt, som gavner både derude og i Danmark.

– Der er samtidig tale om en enorm frivillig indsats, som gør at aktiviteter og projekter rækker langt længere end de midler der bevilges. De manges aktive indsats er givetvis en god del af fundamentet for den danske befolknings støtte til, at Danmark spiller – og skal spille – en betydelig rolle ift. at støtte verdens fattigste.

Brevet går derefter over til stramningerne overfor Operation Dagsværk:

– En enkelt aktuel kedelig sag føler vi os desværre nødsaget til at nævne for dig allerede nu: I forbindelse med undervisningsministerens indgreb overfor Operation Dagsværk har hun desværre fået de mindre organisationer til at fremstå som både uprofessionelle, upålidelige og man har sågar kunnet se dem forbundet med manglende demokrati og terrorisme. Det er vi selvfølgelig kede af. Og finder det meget uheldigt.

Vi er ikke mindst overraskede fordi det synes at være i dyb modstrid med regeringens politik og konkrete tiltag inden for NGO-bistanden, hvor man netop har ønsket at fremme de mindre organisationers indsatser og den folkelige deltagelse, hedder det.

– Vi håber derfor, at du vil drøfte dette spørgsmål med din kollega, så der kan blive en bedre overensstemmelse imellem områderne i regeringens politik. Vi vil samtidig rette henvendelse til Undervisningsministeren.

Endnu en gang tillykke. Vi ser frem til samarbejdet – og gerne at mødes med dig inden længe, slutter brevet, som er underskrevet af formanden for Projektrådgivningens styregruppe, Gunhild Skovmand.