Psykolog skal hjælpe i Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Klinisk psykolog Tine Meyer Thomsen rejste 30. juni ud for Læger uden Grænser (MSF) til Gulu i det nordlige Uganda, hvor hun det kommende år skal arbejde for at fremme den mentale sundhed for børn, der lever med en borgerkrig, som nu har varet mere end 20 år.

Hver aften er flere tusinde børn tvunget til at forlade deres hjem i Norduganda af frygt for at blive bortført af rebeller, der udfører natlige angreb, hvor de bl.a. bortfører børn for at bruge dem som børnesoldater.

Tine Meyer Thomsen skal forestå traumebehandlingen af børn og unge med psykiske traumer gennem samtaler og psyko-edukation, hvilket bl.a. vil sige at give børnene en forståelse for deres egne reaktioner og symptomer.

– Det er vigtigt at få opbygget et støttende og ressource-fokuseret miljø omkring børnene, siger Tine Meyer Thomsen og uddyber:

– Vi skal opstarte og evaluere et psykosocialt projekt for børnene, som vi kombinerer med medicinsk behandling og opsøgende netværksarbejde i børnenes skoler og familier. En væsentlig opgave bliver at formidle viden om hvilke traume-reaktioner børnenes netværk skal være opmærksomme på, så de bedre kan forstå og afhjælpe børnenes reaktioner.

Omkring 1,6 millioner lever i flygtningelejre, som regeringen i Kampala har oprettet for at beskytte dem mod rebellerne, men sikkerheden i lejrene er ikke god. Vold og drab er en del af flygtningenes hverdag, og konflikten udgør en voldsom og gennemgribende belastning for børnenes psykiske tilstand.

En undersøgelse af 170 børn udført af MSF viser, at 23,5 procent af børnene bærer tegn på voldsomme psykiske traumer. Derfor fokuserer flere af MSFs indsatser i Uganda på psyko-social behandling. MSF yder også basal sundhedshjælp i 19 lejre i 3 nordlige distrikter.

31-årige Tine Meyer Thomsen er klinisk psykolog fra Københavns Universitet og har fået et års orlov fra henholdsvis sit arbejde på Skolepsykiatrisk Center, som er et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i København, og sit arbejde i privat praksis, ligeledes i København.

Hun har skrevet speciale inden for interkulturel psykologi og bl.a. tidligere været med til at starte Den Frivillige Rådgivning i Dansk Flygtningehjælp, som tilbyder psykologisk og juridisk bistand til flygtninge og asylansøgere.

MSF har arbejdet i Uganda siden 1982.