Rapport: Danske teak-indkøb skader Burmas miljø

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

5 danske import-virksomheder er ifølge en ny rapport fra den britiske miljøorganisation Global Witness med til at ødelægge Burmas miljø.

Rapporten konkluderer, at Burma er det land i Asien, hvor skovene forsvinder hurtigst på grund af eksporten af teaktræ. Skovhugsten er slet ikke bæredygtig, dvs skånsom mod naturen, ifølge rapporten, der netop er offentliggjort (se nedenfor).
 
Importen af teak fra Burma giver penge til generalerne i landets militærdiktatur, mens lokalbefolkningen ikke får nytte af skovdriften. Tværtimod indgår tvangsarbejde i træfældningen, og skovhugsten er med til at øge konflikterne i et land med borgerkrige.

Den danske solidaritetsgruppe, Burma Støttegruppen, ser med alvor på handelen, da Danmark i 2001 var det land i EU, der havde den største import fra Burma pr. indbygger. Det skyldes især træet, der udgør knap 40 procent af importen fra Burma.

De 5 virksomheder bag Danmarks import af Burma teak for knap 50 mio. kr. om året er:

– Dalhoff Larsen og Hornemann A/S, Tåstrup
– Internationalt Hårdttræ A/S, Hovedgård
– M & S Hindenburg A/S, Odense
– Aalborg Træ og Finér A/S, Aalborg
– Kircodan Furniture A/S, Nærum

Teaktræ fra Burma bruges bl.a. til havemøbler, båddæk, gulve, køkkener og badeværelser. Forbrugerne aner ofte ikke, hvor træet kommer fra, fordi det tit eksporteres illegalt via andre lande som Thailand eller Kina.

Men Burma Støttegruppen har navne på den første række forhandlere i Danmark, der bringer Burma teak frem til forbrugerne.

Modsat USA har Danmark og EU ingen handelssanktioner mod Burma. Derfor sender Burma Støttegruppen nu Global Witness rapporten til de 5 virksomheder. Burma Støttegruppen opfordrer dem til omgående til at indstille importen.

Til forbrugerne lyder rådene:

– Undgå teaktræ fra Burma
– Vær kritisk med al teak. Langt det meste teak, der når Danmark, kommer fra Burma, uanset om der står Burma, Myanmar, Thailand, Indien eller Kina som oprindelsesland. Der findes dog lidt teaktræ fra andre lande, men det er ikke FSC-miljøgodkendt.
– Søg oplysninger om miljørigtigt træ hos Nepenthes

Burma Støttegruppen er en græsrodsorganisation, der er tæt knyttet til Den Danske Burma Komité. www.aif.dk/burma.asp?id=2

Yderligere oplysninger hos journalist Bjarne Ussing
e-mail: ussingmail.dk
Telefon: 33 25 18 40
Mobil: 22 66 34 95

Rapporten er tilgængelig på www.globalwitness.org/reports/show.php/en.00046.html
Oplysninger om miljørigtigt træ på www.tropetrae.dk eller www.wwf.dk