Yderliggående grupper som al-Qaeda og Islamisk Stat kontrollerer store landområder, har fortrængt staten nogle steder og hersker med tvang. Ikke meget tyder på, at de kan besejres med militære midler alene, men deres mål er omvendt vanskelige at imødekomme ved forhandlingsbordet.
Rapporten markerer samtidig lanceringen af International Crisis Groups projekt om voldelig ekstremisme og moderne konflikt og ser på, hvordan man kan imødegå den voksende trussel fra disse grupper og deres ideologi.
Også en trussel i Afrika
Rapporten ser især på Islamisk Stats rødder i Irak og Syrien, gruppens evne til at udvide andre steder samt den modstandskraft og væksten, der præger nogle af al-Qaedas forgreninger.
Disse bevægelser har udnyttet nye krige, statslige sammenbrud og den geopolitiske rivalisering i Mellemøsten og udgøre en stadig større trussel andre steder, især i Afrika.
Militær optrapning kan øge kaos
I rapporten fastslår tænketanken, at hvis man skal vende disse bevægelsers fremgang, kræver det at man undgår de fejl, som i første omgang gav dem deres fremgang.
Tilsvarende militær optrapning mod IS i Libyen uden en bredere politisk løsning risikerer at øge det kaos, der hersker i landet i dag, siger Claudia Gazzini, Crisis Groups senioranalytiker for Libyen.
Høje indsatser
Verdens lederes bekymring er velbegrundet: IS og al-Qaeda-angreb dræber civile og skaber frygt i mange befolkningsgrupper. Men en indsats over for disse grupper bør ikke fjerne fokus fra eller forværre alvorligere trusler, især øgede geopolitiske spændinger.
Læs mere hos International Crisis Group