Rapport: U-lande snyder sig selv for enorme skatteindtægter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Skatterabatter til store firmaer koster hvert år udviklingslandene tilsammen 138 milliarder dollars, viser nye undersøgelser fra ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er medlem af – lancerer kampagnen “Tax Power”.

Rapporten ”Give us a break – how companies are getting tax free deals ” afdækker, hvordan de fattige nationer hvert år giver afkald på potentielle skatteindtægter gennem særaftaler og særlige incitamenter for virksomheder og investorer, skriver MS i en pressemeddelelse torsdag.

“De nye tal viser, at udviklingslandene går glip af meget store summer, fordi deres regeringer ikke opkræver det, de kunne og i mange tilfælde burde”, siger Helle Munk Ravnborg, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.

“I stedet giver man skatterabat til store firmaer eller lader dem slippe helt for selskabsskatten – og det taber alle på, ikke mindst de fattigste, som har brug for skoler, hospitaler og velfungerende offentlige myndigheder”, uddyber hun.

Rapporten er den seneste i en række udgivelser fra ActionAid om, hvordan skattely og skattetænkning dræner u-landene for vigtige ressourcer.

Den beskriver tendensen til, at selv de fattigste lande indfører flere og flere incitamenter til store virksomheder og investorer, som så slipper for at betale skat af deres overskud ved at indgå særaftaler.

I landene i Afrika syd for Sahara svarer omfanget af lempelser givet alene i selskabsskatten til 1/4 af hvad landene samlet modtog i udviklingsbistand i 2011. Og man kan forvente, at denne andel stiger i takt med den økonomiske vækst i regionen:

“Her har vi en god mulighed for at gå ind i tide og presse på for at der bliver opbygget demokratiske skattesystemer, så både virksomheder og borgere selv bidrager til at finansiere de mange nødvendige offentlige ydelser, såsom skolegang og infrastruktur. Men det kræver bl.a., at man opstiller mål for skatten som er realistiske og som håndhæves retfærdigt”, anfører Helle Munk Ravnborg.

“Vigtigt kort på hånden”

Hun påpeger, at de nye tal giver civilsamfunds-organisationer i u-landene et vigtigt kort på hånden i indsatsen for at få deres nationale regeringer til at leve op til ansvaret for at indkræve skat og levere basale sociale ydelser til befolkningen.

“Skatterabatterne har skylden for en del af de enorme pengestrømme som kører uden om statskasserne, og det viser, at der bør luges ud i de mange incitamenter, man har indført for at tækkes diverse investorer og i stedet sætte ind på at sikre en effektiv og retfærdig skatteopkrævning, der kommer alle og især de fattigste til gode”, gør Helle Munk Ravnborg gældende.

“Men kampen mod skattely og skattetænkning kræver også en global indsats. Danmark bør gå forrest både i støtten til styrkelsen af velfungerende skattemyndigheder i udviklingslandene og også i kravet om, at der sættes en stopper skattely og at der sikres en øget transparens, slutter den nyvalgte MS-forkvinde.

Den nye rapport er del af ActionAids kampagne Tax Power, som foregår i flere end 20 lande og kræver stop for skattely, skadelige skatterabatter og øget gennemskuelighed.

Man kan se meget mere om kampagnen på www.ms.dk/skat

Man kan hente rapporten på
http://www.actionaid.org/publications/give-us-break-how-big-companies-are-getting-tax-free-deals

Yderligere oplysninger hos:
Pressechef Mikala Rørbech på 60 43 43 21
E-mail: [email protected]