Af Rasmus Helveg Petersen, Klima-, energi og bygningsminister
EU øger den diplomatiske indsats frem til COP 21 i Paris for at styrke samarbejdet mellem rige lande og klimaprogressive u-lande i bestræbelserne på at få vedtaget en international klimaaftale ved slutningen af året.
I december deltog jeg i COP20 i Lima.
Optakten var positiv: I oktober vedtog Det Europæiske Råd EU’s reduktionsmål for 2030 på mindst 40 %. Det er et ambitiøst mål, som Danmark har arbejdet hårdt for.
I november fulgte Kina og USA trop med klimatiltag. Og endelig mobiliserede den Grønne Klimafond over 10 mia. dollars. Alligevel var COP20-forhandlingerne vanskelige. Først efter et døgns overtid nåede vi til enighed.
COP20 gav os et udkast til elementerne i en global klimaaftale om bl.a. drivhusgasreduktioner, tilpasning og finansiering. Udkastet blev i februar til en egentlig forhandlingstekst. Teksten voksede fra 39 til 86 sider, men alle blev hørt.
Det er en nødvendig start. I 2015 skal teksten koges ind til en aftale.
Danmark arbejder gennem EU for ambitiøse reduktionsmål, og for at aftalen kan øge ambitionsniveauet løbende. Danmark og EU arbejder også for, at aftalen fremmer klimainvesteringer, f.eks. med langsigtede mål eller mindskning af subsidier til fossile brændsler.
Endelig vil EU fremlægge sit bidrag til den nye aftale i første kvartal af 2015.
Selv går vi i Danmark forrest med et 2020-reduktionsmål på 40 %, et 2050-mål om fossilfrihed, en Klimainvesteringsfond og samarbejder om vedvarende energi og energieffektivitet med bl.a. Kina, Mexico, Sydafrika og Vietnam.
Vi viser, at danske løsninger fungerer og betaler sig. Både for klimaets skyld og for at skabe vækst og beskæftigelse.
EU og Danmark har med andre ord gjort vores hjemmearbejde. Nu må andre parter og særligt de store økonomier på banen og matche EU’s ambitionsniveau.
Det er en forudsætning for en ambitiøs aftale. EU lancerede i januar en klimadiplomatisk handlingsplan. For hvis vi skal opnå en ambitiøs aftale på COP21, må progressive i- og ulande stå sammen.
Vi skal styrke den gensidige tillid og forståelse og forsikre om, at EU også fremover vil bidrage med klimafinansiering til reduktions- og tilpasningsindsatser – særligt til de mest sårbare og mindst udviklede ulande.
Med gode forhold til mange parter kan også 92-gruppen være brobygger. Jeg ser frem til samarbejdet i et spændende 2015.
Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev marts 2015