RCT glad for at Niels Holck ikke udleveres til Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hillerød Byret underkendte mandag Justitsministeriets afgørelse om udlevering af den terror-mistænkte dansker, Niels Holck, til Indien.

– Vi hilser afgørelsen velkommen. Domstolen har afvist den “diplomatiske garanti”, som regeringen har sat sin lid til kunne beskytte Niels Holck mod tortur og overgreb i indiske fængsler. Kendelsen er en milepæl i arbejdet mod tortur, siger jurist Therese Rytter, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), i København.

RCT er glad for, at Hillerød Byret konkluderer, at “der er en konkret og reel risiko for at Niels Holck, hvis han udleveres til strafforfølgning i Indien, vil blive udsat for forhold og behandling i strid med udleveringslovens § 6, stk. 2,” som netop omtaler fare for tortur.

– Retten synes i sin kendelse at have lyttet til RCT, andre menneskeretsorganisationer og internationale eksperters advarsler om,
1) at den “diplo-matiske garanti” bl.a. “mangler tilstrækkelig præcision”,
2) at “der i Indien ikke eksisterer et system eller organ, som har mulighed for at føre et uafhængigt tilsyn af myndighederne” og
3) at “der i Indien på delstatsniveau er betydelige vanskeligheder med at opfylde og efterleve interna-tionalt anerkendte standarder”, siger Therese Rytter, som lægger til:

– Hillerød Byret har dermed lagt sig på linje med international retspraksis.

RCT håber, at byrettens afgørelse vil blive stadfæstet i landsretten. Samtidig opfordrer RCT regeringen til på baggrund af rettens kendelse at tage afstand fra brug af ”diplomatiske garantier”.

Danmark har i årtier spillet en central rolle i kampen mod tortur på verdensplan og tilmed berømmet for denne indsats.

For at Danmark kan blive ved med at have denne rolle, er det nødvendigt, at Danmark fortsat understreger sin uforbeholdne støtte til det absolutte forbud mod tortur, og at man principielt afviser brugen af ”diplomatiske garantier”, mener RCT.

Se også blog-indlægget
http://www.u-landsnyt.dk/blog/55/diplomatisk-garanti-er-ingen-sikring-mod-tortur

Yderligere oplysninger hos:
Tue Magnussen, RCT, mobil 22 44 43 95.