Red Barnet lancerede torsdag 12 konkrete bud på nye, markante udviklingsmål, der skal afløse FNs 2015-mål. Budskabet er, at det KAN lade sig gøre at afskaffe verdens ekstreme fattigdom, hvis vi griber en historisk mulighed og sætter målrettet ind.
2015-målene udløber i år og verden skal fastsætte nye mål for bekæmpelse af fattigdom. Debatten er i fuld gang i FN og Danmark er centralt placeret forhandlingerne.
Med rapporten ’Framework for the Future’ lancerede Red Barnet torsdag 12 konkrete bud på bæredygtige udviklingsmål – man kan hente (downloade) hele rapporten på http://www.redbarnet.dk/Files/Filer/Materialer/Publiations%20in%20English/Framework_for_the_Future_2014.pdf
Rapporten fremlægger en køreplan for, hvordan ekstrem fattigdom kan udryddes inden for en generation, oplyser organisationen i en pressemeddelelse.
Det kan kun lade sig gøre, hvis bekæmpelse af ulighed bliver en topprioritet for verdens ledere.
”Det står klart, at udryddelse af verdens ekstreme fattigdom og bekæmpelse af ulighed er to sider af samme sag”, siger Laust Leth Gregersen, børnepolitisk rådgiver i Red Barnet.
“Vi er nødt til at gribe politisk ind over for ulighed, hvis alle skal have del i fremskridtene. Det ser vi både i Danmark, EU og i udviklingslandene,” lægger han til.
12 mål tager fat på globale udfordringer
Red Barnets konkrete bud på 12 nye, bæredygtige udviklingsmål ser sådan ud:
Mål 1: Ekstrem fattigdom er udryddet og fordelene ved økonomisk vækst deles af alle.
Mål 2: Ingen lider af sult. Alle har mad, ernæring og vandsikkerhed.
Mål 3: Ingen mødre, nyfødte babyer eller børn dør af årsager, der kan forebygges. Alle har adgang til sundhedspleje af god kvalitet, uden at det bliver en økonomisk byrde.
Mål 4: Alle børn og unge mennesker har ligelig adgang til uddannelse af god kvalitet og opnår gode læringsresultater.
Mål 5: Alle drenge og piger lever et liv fri for vold, er beskyttet under konflikt og katastrofer og trives i et sikkert familiemiljø.
Mål 6: Kvinder og piger har indflydelse og har lige rettigheder i forhold til mænd og drenge.
Mål 7: Alle mennesker har adgang til ressourceeffektiv og kulstoffattig energi.
Mål 8: Alle samfund er modstandsdygtige over for katastrofer.
Mål 9: Alle mennesker har glæde af et bæredygtigt, sundt og modstandsdygtigt miljø.
Mål 10: Verden er på vej mod at undgå farlige klimaforandringer og er mindre sårbar over for effekten af dem.
Mål 11: Regeringsførelse på alle niveauer er åben, inkluderende og ansvarlig.
Mål 12: Robuste globale partnerskaber fremmer bæredygtig menneskelig udvikling.
Målene har også tilhørende delmål og indikatorer.
Forslagene tager bl.a. fat på de nye globale udfordringer, som de nuværende 2015-mål ikke tager højde for, og kommer også med konkrete bud på indikatorer og mål for ligestilling, uddannelse, vold og overgreb mod børn og sætter fokus på klimaforandringer, adgang til bæredygtig energi og ansvarlig regeringsførelse.
”2015-målene har allerede – inden deres udløbsdato – vist sig at være en succes. 700 mio. mennesker er løftet ud af fattigdom og hver dag dør der 14.000 færre børn”, siger Laust Leth Gregersen og lægger til:
“Det rykker noget, når verdens ledere går sammen om helt konkrete mål for bekæmpelse af fattigdom. Derfor står vi nu med historiske erfaringer, muligheder og en forbandet pligt til at gøre kampen mod ulighed til en fælles sag”.
Ulighed skader økonomien
Red Barnet og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) mødtes torsdag formiddag til debat om de nye udviklingsmål.
Red Barnet appellerer til, at Mogens Jensen og de øvrige politikerne på verdensplan tager udfordringen op:
”Børn er de første og største ofre for ulighed og fattigdom. Børn vælger ikke selv, hvilket samfundslag de fødes ind i, og med den ekstreme ulighed, som vi ser i mange lande lige nu, får millioner af børn verden over aldrig mulighed for at skabe en bedre fremtid,” siger Laust Leth Gregersen og uddyber:
”Men ulighed er ikke kun et moralsk problem. Meget peger i retning af, at voldsom ulighed skader også samfundsøkonomien. Derfor er store institutioner som Verdensbanken og IMF (Valutafonden) nu også begyndt at advare i mod den stigende ulighed”.
“Vi håber, at politikerne vil tage de afgørende skridt og gøre bekæmpelse af ulighed til et af nye globale udviklingsmål. Det kan blive starten på et nyt økonomisk paradigme,” slutter han.
Fakta om ulighed i verden
• De 85 rigeste personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af Jordens samlede befolkning. 1,2 mia. fattigste står for en enkelt procent af verdens forbrug, mens de rigeste står for 72 pct.
• Uligheden mellem børn er steget med 35 pct. siden 1990.
• Der er 73 mio. unge arbejdsløse på verdensplan, og vi ser frem til at skulle integrere den største generation nogensinde på det globale arbejdsmarked.
• Ifølge DIIS (Dansk Institut for Interrnatinale Studier) kan 80 pct. af indkomstforskellene i verden fortsat forklares ud fra fødeland og forældres indkomst.
• I World Economic Forums seneste tre Global Risk Reports (2012, 2013 og 2014) figurer store indkomstforskelle som blandt de største globale risici.
(Kilde: Red Barnet)