Red Barnet: Over 100.000 spædbørn dør årligt i krige og konflikter

syria_freedom_barn
Forfatter billede

Fra rapporten “Stop the War on Children”:

Antallet af børn, der lever i konfliktområder, er fordoblet siden afslutningen på den kolde krig.

Fra 2013-2017 estimeres 550.000 spædbørn at være døde på grund af væbnet konflikt i de 10 værst ramte lande. Det er i gennemsnit over 100.000 dødsfald hvert år. De 10 lande er Afghanistan, Yemen, Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik, DR Congo, Syrien, Irak, Mali, Nigeria og Somalia.

Red Barnet vurderer, at tallene er konservativt sat.

Det er blevet markant farligere at være barn i verdens krige og konflikter.

Red Barnet vurderer i en ny rapport, at mindst 550.000 spædbørn har mistet livet på grund af væbnet konflikt fra 2013-2017 i de 10 værst ramte lande. Det er i gennemsnit flere end 100.000 hvert år.

”Vi svigter alle de børn, der lige nu er fanget i krige og konflikter. Vi ser det i Yemen. Vi ser det i Syrien og i mange andre af de konflikter, som kun får lidt opmærksomhed. De døde børn er ikke det uundgåelige resultat af en ødelæggende naturkatastrofe som et jordskælv eller en tsunami. Det er en menneskeskabt katastrofe”, siger Kristine Mærkedahl Jensen, katastrofechef i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

Børnene ville sandsynligvis være i live i dag, hvis ikke de havde levet i områder plaget af væbnet konflikt. For det er de indirekte konsekvenser af krig og konflikt, der får de mange spædbørn til at bukke under: Sult, ødelagte hospitaler og infrastruktur, manglende adgang til sundhedspleje og sanitet og politiske blokader for adgang til nødhjælp.

Krænkelser mod børn når ny rekord

Red Barnets rapport ”Stop the War on Children” viser også, at antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konfliktområder er på det højeste niveau nogensinde. Antallet er næsten tredoblet fra 2010 til 2017. Disse børn får dybe ar på sjælen, og det følger dem langt ind i voksenlivet, hvis de overhovedet overlever så længe.

Verdens ledere er i denne weekend samlet til den årlige sikkerhedskonference i München. I den anledning præsenterer Red Barnet 10 mål, som det internationale samfund er nødt til at forpligte sig til for at beskytte børn i krige og konflikter.

”De mål, vi peger på, har store dele af det internationale samfund allerede skrevet under på. Men vi må sande, at det system, som skulle beskytte børnene, er brudt sammen. Det er det, vi råber op om. Den danske regering må og skal kæmpe børnenes sag, når de mødes i München”, siger Kristine Mærkedahl Jensen.