Regentparret til Kina i april med mange erhvervsfolk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dronning Margrethe og prins Henrik (Prinsgemalen) er på statsbesøg i Kina fra torsdag d. 24. til mandag d. 28. april. Regentparret vil bl.a. besøge Beijing og Shanghai og ankommer i spidsen for en større delegation af danske erhvervsfolk.

Danmark har som det eneste land i verden haft ubrudte diplomatiske relationer til Kina fra 1908 og var blandt de første vestlige lande, der i 1950 anerkendte Folkerepublikken Kina og etablerede diplomatiske forbindelser.

I dag dækker samarbejdet en stribe områder såsom fødevarer, forskning innovation samt udvikling og bæredygtighed. Danmark er det eneste land i Norden, der har et strategisk partnerskab med Kina.

Regentparret var på officielt besøg i Kina i 1979, og i 2012 var den dav. kinesiske præsident Hu Jintao på statsbesøg i Danmark.

En stor dansk erhvervs-delegation ventes at følge regentparret til det store land.

Under overskriften bæredygtighed vil der blive fokuseret på det brede dansk-kinesiske samarbejde inden for bl.a. energi og miljø, innovation, investeringer, transport, den maritime sektor, sundhed og fødevarer samt fødevaresikkerhed og dansk design.

Det er båret af både danske virksomheder og myndigheder.

Samhandlen med Kina var i 2013 på over 107 milliarder kr., hvor eksporten var på over 57 mia. kr. Det gør Kina til Danmarks næststørste samhandelspartner uden for EU. Derudover har 500 danske virksomheder i dag etableret sig i Kina.

Lancerer dansk kultursatsning

I Beijing vil regentparret inspicere æresgarden i Folkets Store Hal og mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, som også er vært for en statsbanket.

Dronningen og prinsen vil besøge virksomheder og institutioner, være til stede ved åbningen af en stor erhvervskonference med fokus på bæredygtighed, lancere en dansk kultursatsning i Kina samt besøge Den Forbudte By i Beijing.

I Shanghai skal regentparret overvære åbningen af en innovations- og investeringskonference, fejre 40 års jubilæum for den dansk-kinesiske shippingaftale, overvære en dansk designevent, besøge danske virksomheder, samt sejle på Huang Pu-floden.

Yderlige oplysninger om statsbesøget hos:
Journalist Janina Graae, udenrigsministeriet
tlf. 33 92 02 51, mobil 40 83 89 37