Danmark har historisk høstet international anerkendelse for at rette sin udviklingsbistand mod verdens fattigste og mest udsatte lande.
I OECDs seneste gennemgang af vor bistand her i 2016, roses Danmark for at yde 0,26 pct. af sin bruttonationalindkomst (BNI) til denne gruppe af lande, der kategoriseres af FN som mindst udviklede. Det er langt over de andre giverlande i OECD, der har et gennemsnit nede på 0,09 pct. af deres BNI.
Men Venstre-regeringen lagde op til en permanent lavere ambition for fattigdomsorienteringen. I det gamle udkast til udviklingsstrategien hed det, at Danmarks bistand til de mindst udviklede lande skal udgøre 0,2 pct. af BNI. Det var altså hvad vi højest forpligtede os til at yde – ikke noget med f.eks. at gå op till 0,26 procent.
Det hed ordret: “Fremadrettet vil Danmark… arbejde henimod at nå FN’s mål om at yde 0,2 pct. af BNI til de mindst udviklede lande.”
Lige præcis denne passus er taget helt ud i den seneste version.
Man kan spørge sig om forskellen mellem 0,20 og 0,26 procent af BNI reelt betyder noget. Ja det gør det i høj grad. Forskellen kan løbe op i flere hundrede millioner, da tallet, som procenten beregnes af – Danmarks nationalhusholdnng så at sige – er så markant stor en sum.
Hvad er egentlig et mindst udviklet land (LDC-land)? – se
https://en.wikipedia.org/wiki/Least_Developed_Countries
I kredsen af partnerlande for dansk bistand optræder indtil videre LDC-landene Afghanistan, Bangladesh og Burma (Myanmar) i Asien og Burkina Faso, Mali, Niger, Uganda og Tanzania i Afrika. Dertil kommer et rimeligt stort bistands- og humanitært engagement i lande som Etiopien, Somalia og Sydsudan.
Det fremgår også af regeringens nye version, at den vil lade udarbejde en handlingsplan for de nye verdensmål ved årets udgang (2016)
Desuden kommer der senere på efteråret et forslag til ændring af loven om udviklingsbistand.
I en mail fra Kristian Jensen til partiernes u-landsordførere hedder det:
Udenrigsministeren fremsendes hermed som lovet revideret udkast til ny udviklingspolitisk og humanitær strategi forud for mødet på tirsdag den 25. oktober.
Kære alle
Tak for gode og konstruktive drøftelser med jer alle af udkast til ny udviklingspolitisk og humanitær strategi.
Jeg har med glæde noteret mig, at der stort set hele vejen rundt synes at være opbakning til at indgå en bred politisk aftale/forlig om de strategiske sigtelinjer og prioriteter i strategien – en aftale, der vil kunne lægge Danmarks internationale engagement på området i en politisk solidt forankret strategisk ramme og skabe de bedste betingelser for holdbare resultater.
Jeg vil gerne indkalde jer alle til et fælles møde tirsdag den 25. oktober umiddelbart efter den arktiske redegørelse i Folketinget, dog tidligst kl. 16.30. Mødet vil finde sted i Folketinget, lokale F1-04. Der vil blive sørget for et let aftensmåltid i forbindelse med mødet.
Det er min forhåbning, at vi på mødet kan blive enige om en fælles tilgang til en politisk aftale om strategien, hvori aftaleparterne i et helt kort papir, gerne i form af et forord til selve strategien, bekræfter opbakningen til strategien og enkelte yderligere fremhævede punkter, der kunne knytte sig til strategiens gennemførelse.
Strategien er stadig hoveddokumentet, og jeg forventer at kunne sende jer et justeret strategiudkast straks efter jeres tilbagemelding på deltagelse i mødet.
Heri er der søgt en balance mellem den opbakning, den eksisterende tekst allerede nyder, og de ønsker og forslag, der har været til ændringer eller yderligere uddybninger fra jer og i de 62 gode høringsforslag, som Udenrigsministeriet har modtaget til strategien.
For så vidt angår skemaet over prioriterede verdensmål vil jeg gerne have en særskilt drøftelse heraf på mødet. Jeg forestiller mig også, at jeg på mødet vil kunne dele et udkast til det helt korte aftaletekst, eller forord, som vi kan drøfte ud fra.
Jeg håber, at vi kan lade forhandlingerne ske rundt om bordet blandt os.
Underskrevet Kristian Jensen og sendt til:
Claus Kvist Hansen – Dansk Folkeparti, Naser Khader – de konservative, Mette Bock – Liberal Alliance, Michael Aastrup Jensen – Venstre, Ulla Sandbæk – Alternativet, Martin Lidegaard – de radikale, Mette Gjerskov – Socialdemokratiet, Holger K. Nielsen – SF, og Christian Juhl fra Enhedslisten.