Regeringen i mindretal: Chance for mindsket u-landssparekniv i 2015

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De konservatives seks mandater er tungen på vægtskålen mellem de to politiske blokke – så længe Socialdemokraterne også er for forslaget.

Beslutningsforlaget er stillet af Socialistisk Folkeparti. Det går ud på, at regeringen “kun” eksekverer ca. 1,4 milliarder. kr. af de bremsede udbetalinger til udviklingsbistand i 2015, således at den danske udviklingsbistand kommer til at udgøre ca. 0,8 procent af BNI i år.

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og grønlandske Siumut tilkendegiver i udvalgsbetænkningen, at de støtter forslaget.

Det Konservative Folkeparti har besluttet at undlade at stemme for eller imod dette forslag. Dermed er regeringen umiddelbart i mindretal på forslaget.

Se betænkningen på

http://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b21/betaenkning.htm?param1=abb

Og selve beslutningsforslaget på

http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20151/beslutningsforslag/B21/20151_B21_som_fremsat.pdf

Beslutningsforslaget berører alene 2015, og altså IKKE de omfattende besparelser på bistandsmidlerne i 2016, som er indeholdt i de blå partiers forlig om finansloven for næste år. 

“Vil redde halvdelen af de blodige nedskæringer i år”

Udviklingsordfører for Enhedslisten, Christian Juhl, siger i en pressekommentar fredag aften:
 
“Det er meget glædeligt, at der tilsyneladende nu er flertal for SFs forslag om at redde omkring halvdelen af de blodige nedskæringer (på i alt 2,7 milliarder kr., red.), som regeringen har planlagt at gennemføre i udviklingsbistanden i 2015”.

“Nu gælder det om at fastholde Det Konservative Folkeparti på dets beslutning”.

“Forslaget aflyser en del af nedskæringerne i 2015, men ikke de kommende årlige forringelser på omkring 4,6 mia. kr. på dansk udviklingsbistand fra 2016”.

“Dele af disse nedskæringer kan undgås, hvis de Konservative fastholder deres (oprindelige) krav om, at dansk udviklingsbistand i fremtiden skal udgøre 0,8 procent af BNI. Det opfordrer jeg indtrængende til, at de gør”. 

Regeringen ønsker bistanden ned på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Christian Juhl fortsætter:

“Regeringens nedskæringer er især i disse år ulogiske, fordi bistandsmidlerne skal være med til at sikre mennesker i de fattigste dele af verden ordentlige vilkår, så de ikke fristes til at flygte”.

“De skal desuden sikre, at folk, som rammes af klimakatastroferne, kan sikre sig, hvor de bor”, slutter han.
 
Yderligere oplysninger hos:

Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten

Mobil  ­61 62 50 98