Det skyldes, at mens regeringen er tvunget til at følge et lovforslag, der samler flertal, kan den godt ignorere et beslutningsforslag, som går den imod.
Og det var et sådant Socialistisk Folkeparti stillede med opbakning fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, de radikale og Alternativet.
De udgjorde et flertal, fordi de konservative, der er tungen på vægtskålen mellem rød og blå blok, undlod at stemme.
“Det er fuldstændig uhørt og udtryk for en arrogance, som er uværdig for en regering, når udenrigsministeren siger, at han er totalt ligeglad med et folketingsflertal”, sagde SFs udenrigsordfører Holger K. Nielsen efter afstemningen til DR online.
Den radikale partileder Martin Lidegaard lå på samme linje:
“Det er magtarrogance og uhørt at behandle et folketingsflertal på den måde uden nogen grund til at gøre det. Og også et udtryk for, at dansk udenrigspolitik er ved at ligge i ruiner”.
Ville have nedslibet de værste knaster
Det nu vedtagne forslag ville have betydet, at kun ca. halvdelen af de budgetterede besparelser ville blive gennemført.
Regeringen bestemte sig i efteråret for at udbetale ca. 2,7 milliarder kr. mindre i u-landsbistand, end SR-regeringen havde afsat i sin finanslov for 2015.
Med beslutningsforslaget ville 1,4 milliarder kr. være tilbageført, så niveauet for udviklingsbistanden i 2015 kom til at ligge på 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).
Det ville have nedslibet nogle af de værste knaster i de nærmest hovedkulds besparelser, der kom som lyn fra en klar himmel OVENI andre og endnu mere omfattende besparelser på u-landsbudgettet, der falder næste år, fordi de er indeholdt i den blå finanslov for 2016.
Nogle af besparelserne her i år er tilsagn om penge til internationale organisationer afgivet af SR-regeringen, som juridisk set ikke er skrevet under – hvorfor Venstre-regeirngen har valgt at ignorere løfterne.
Mere om Venstres “dødsliste” for 2015 på
https://globalnyt.dk/content/venstres-doedsliste-2015-punkt-punkt
Kristian Jensen: Nej, nej og atter nej
“Vi har tilkendegivet over for Folketinget, at vi ikke agter at følge det vedtagne beslutningsforslag, fordi det ikke er ansvarligt at bruge 1,4 milliarder yderligere i den økonomiske situation, der er," siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Politiken mandag.
“Set i lyset af, at vi nu har et underskud på 40 milliarder kroner, og at grænsen for underskuddet strukturel var på 0,5 procent af BNP – altså langt over EUs loft – så er det simpelt hen ikke holdbart. Det er ikke ansvarligt at øge det underskud med 1,4 milliarder kroner”, anfører han.
Udenrigsministeren lægger til, at den tidligere regering ligeledes valgte at ignorere et flertal så sent som i maj 2014 i en sag om dansk børnecheck til EU-borgere.
Men de to sager kan ifølge Holger K. Nielsen ikke sammenlignes.
“Det er en helt anden situation. Hvis man havde fulgt flertallet mod regeringen dengang, var man kommet på kant med EU-lovgivningen og ud i nogle ulovligheder, og det er der ikke tale om her”, vurderer han.
Holger K.: De fattigste skal betale skattelettelser
Holger K. Nielsen:
”Den her regering har gjort det til en mærkesag at skære ned på u-landsbistanden. Det er de fattigste i verden, der skal finansiere regeringens skattelettelser, billigere biler og så videre”.
“Det er en del af finansloven for 2016, og det er velkendt. Det er vi nogen, som er dybt, dybt imod. Besparelserne i 2016 er i sig selv skandaløse, 2015-besparelsen ikke mindre skandaløs”.
Holger K. Nielsen garanterer overfor flere blade, at SF ikke vil glemme denne sag, og tilføjer samtidig, at partiet nu vil vurdere, om det skal fremsætte et mistillidsvotum til regeringen.
Det vil man imidlertid næppe komme langt med. De konservative vil ikke stemme for en mistillidsdagsorden.
Khader: En aftale burde være en aftale
Men partiets udenrigsordfører, Naser Khader, havde knubbede ord alligevel efter mandagens forløb i folketingssalen:
”Jeg vil gerne understrege, at vi deler SF's utilfredshed med regeringen i den her sag”, siger Khader til DR online og fortsætter:
“Det hører ingen steder hjemme, at en mindretalsregering uden nogen som helst form for parlamentarisk opbakning laver så markante justeringer i tidligere vedtaget politik. Det burde ikke være normen i dansk politik.”
Khader opfordrer til, at hvis man som regering er utilfreds med de love, man overtager, må man søge Folketingets opbakning til at ændre den.
”Man skal ikke snyde på vægten og justere administrativt og bagefter regne med politisk opbakning,” understreger han og konkluderer:
“Når man har lovet samarbejdspartnerne et bestemt beløb, skal man overholde det. Så er det en uskik at skære samme år. Jeg ved godt, at udenrigsministeren har sagt, at det ikke er juridisk bindende, men en aftale er en aftale”, siger den konservative udenrigsordfører.
Svidende ord fra Hans Engell
Politisk kommentator Hans Engell giver mandag de konservative disse ord med på vejen:
“Da de konservative ikke agter at følge op på sagen, bør regeringen ikke frygte for sin overlevelse”.
“Den kloge læser vil sige: 'Hvis regeringen ikke vil følge et flertal i Folketinget, så må man jo vælte regeringen', men det er lige præcis dét, man ikke har nogen planer om. Derved bliver det et slag i luften”.
“Men de Konservative får markeret, at de er meget, meget sure over, at de ikke er taget med på råd”.
“I gamle dage der ville et flertal i Folketinget have sagt, 'så stiller vi et mistillidsvotum til regeringen'”.
“Men vi har nu oplevet i et antal tilfælde, at et beslutningsforslag er vedtaget i Folketinget – og så har regeringen køligt sagt, det ønsker vi ikke at følge”, gør Hans Engell gældende i Ekstra Bladet.
54 stemte for SF's beslutningsforslag, 51 stemte imod, mens fire hverken stemte for eller imod.