Det danske bidrag skal blandt andet gå til indsatser mod klimaforandringerne og bekæmpelse af plastikforureningen i havene.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
”Den Globale Miljøfond er et vigtigt instrument i indsatsen mod klimaforandringerne og globale miljøudfordringer, eksempelvis plastikforureningen i havene. Derfor styrker regeringen fondens arbejde med 450 millioner kroner,” siger Ulla Tørnæs i pressemeddelelsen.
Også køn og ligestilling kommer til spille en endnu mere fremtrædende rolle i de kommende projekter.
”Ofte er det kvinder i udviklingslandene, der bliver hårdest ramt af f.eks. klimaforandringer, de har færrest midler til at håndtere oversvømmelser, tørke, temperaturstigninger, og mindst indflydelse på klima og miljøtiltag. Det er derfor afgørende, at køn og ligestilling integreres konsekvent fra start til slut i projekterne, og at kvinders vilkår forbedres via miljø- og klimaprojekterne. Det er en dagsorden, GEF vil levere på”, siger Tørnæs.
Danmark er 10. største donor
Den Globale Miljøfond blev etableret i 1992 ved den første Rio-konference og finansierer gennemførslen af Parisaftalen samt andre globale miljøkonventioner i nogle af verdens fattigste og skrøbeligste lande.
Fonden er også en vigtig samarbejdspartner i den grønne omstilling i mellemindkomstlande, som står overfor strategiske valg med stigende behov for energi og vand til deres vækst og udvikling.
Fondens genopfyldning bliver godkendt på fondens samling i Vietnam i disse dage. Danmark er historisk den 10. største donor til den globale miljøfond.
Det danske bidrag på 450 millioner kroner fordeles over de kommende fire år. Danmark bidrog med 435 millioner kroner under den sidste genopfyldning i fonden i 2014.