Regeringen udpeger Auken som medformand for rådgivende komite i UNEP

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Miljøprogram (UNEP) – med sæde i Nairobi – ønsker at kombinere fattigdomsbekæmpelse med indsatsen for et bedre miljø. I foreløbig 6 afrikanske lande – Kenya, Mali, Mauritanien, Mozambique, Tanzania og Uganda – ser man på, hvordan miljøhensyn kan indarbejdes i landenes strategier for fattigdomsbekæmpelse.

En international komite skal følge arbejdet og rådgive UNEPs eksekutivdirektør, Klaus Töpfer, i det faglige arbejde. Den danske regering har peget på fhv. miljø- og energiminister Svend Auken (S) som den ene formand, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet mandag.

Det er samtidig en overraskende cadeau til en socialdemokrat, hvis ministerium var et hadeobjekt for mange borgerlige, og som stort set blev pillet fra hinanden efter regeringsskiftet for 3 år siden. Bl.a. forsvandt størsteparten af den danske miljøbistand til u-landene, et af Aukens hjertebørn.

Den anden medformand forventes at blive professor Amartya Sen fra Trinity College i Cambridge, som i 1998 modtog nobelprisen i økonomi for sit arbejde med velfærdsøkonomi. Komiteen forventes at mødes en gang om året. Udover de to formænd vil komiteen bestå af en række tekniske eksperter og repræsentanter fra forskningsverden og civilsamfundet.

Integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) udtaler i den anledning:

– UNEPs ønske om en dansk medformand er selvsagt en cadeau til Danmarks internationale indsats på området. Regeringen ønsker at fremme miljødagsordenen i arbejdet med bekæmpelse af fattigdom. Svend Auken har en god international kontaktflade på miljøområdet og vil med vægt kunne bidrage til arbejdet.

Yderligere oplysninger hos kontorchef Dan E. Frederiksen, kontoret for miljø og bæredygtighed i Udenrigsministeriet, telefon 33 92 05 35.