Sundhed er helt afgørende for at reducere fattigdom og skabe vækst og bæredygtig udvikling. En sund befolkning er langt bedre i stand til at gennemføre uddannelser, varetage et arbejde, kæmpe for deres rettigheder og skabe innovation og udvikling.
Sundhed er en forsvindende lille del af bistanden
Humøret er da også bedret lidt blandt de danske civilsamfundsorganisationer i Sundhedsnetværket, der arbejder med sundhed i udviklingslande, efter at have gennemgået regeringens finanslovsforslag. Men der er ikke stor glæde at spore over regeringens finanslovsforslag for 2017.
Fremgang uden fuld tilbagerulning
Er sundhed en prioritet?
Derfor kan man med rette stille spørgsmålet, om sundhed overhovedet kan siges at være en prioritet i dansk udviklingsbistand? Sundhedsområdet blev i hvert fald ramt hårdt af regeringens besparelser, og nu fastholdes den danske støtte til sundhedsaktører under 2015-niveauet.
Når man fravælger den direkte støtte til sundhedsprogrammer, så giver man også afkald på en helt unik mulighed for at yde indflydelse på policy-delen i opbygningen af modtagerlandenes sundhedssystemer. Og det er særligt beklageligt i lyset af, at Danmark historisk set har haft tradition og ry for at levere en effektiv bistand til netop sundhedsprogrammer, samtidig med at sundhedsområdet i dag er et af de steder, hvor dansk erhvervsliv for alvor har noget at byde på i form af teknologi og know-how.
Find Sundhedsnetværket på Facebook