Regeringen vil tilføre udenrigstjenesten 70 mio. kr.

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Det er første gang i 15 år, at der kommer flere penge til den klassiske drift af udenrigstjenesten. Der er behov for at styrke Danmarks diplomatiske muskler”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til avisen.

Pengene vil først blive endeligt fordelt, når regeringen fremlægger en ny udenrigspolitisk strategi, som bl.a. skal bygge på anbefalinger i den store udredning fra regeringens udenrigsgransker, ambassadør Peter Takøse-Jensen. Allerede nu har Kristian Jensen dog udpeget en række prioriteter, som også kan betyde oprustning på den danske EU-repræsentation i Bruxelles.

V-regeringen er blevet beskyldt for løftebrud, fordi den siden valget sidste år har gennemført en spareplan på 200 mio. kr. i Udenrigsministeriet over de næste fire år. Det er sket, selv om V før valget lovede at tilføre ministeriet 70 mio. kr. ekstra.

Nedskæringerne blev forklaret med opgavebortfald, fordi udviklingsbistanden blev skåret ned til 0,7 pct. af BNI. Men en del skyldes også, at ministeriets bevilling reduceres med 2 pct. årligt. Kristian Jensen har allerede bort- og nedprioriteret flere indsatser, bl.a. i Mellemøsten, på Balkan og fredsprocessen i Israel.

Professor og ekspert i den danske udenrigstjeneste, Martin Marcussen, fra Københavns Universitet, siger til Jylands-Posten, at “der jo samlet set stadig er tale om en besparelse, som nu bliver lidt mindre. Det bliver solgt som en investering i diplomatiet, men det er jo snyd”.
 

“Det ændrer ikke på billedet af en tjeneste, som er beskåret med 33 pct. over 15 år. Dette forslår jo lidt som en skrædder i helvede”, mener Marcussen.

Om udenrigstjenestens budget
 
Drift: 
  • Der er sket et samlet fald i ministeriets driftsbevilling på knap 800 mio. kr. – eller 33 pct. siden 2000.
  •  
  • Medarbejdere: Antallet af årsværk i Udenrigsministeriet er faldet fra 1.555 i år 2000 til 1.098 i 2015.
  • Siden 2000 er antallet af ambassader og andre repræsentationer faldet med ca. 20 pct. – fra 120 til 95.
  • En nylig opgørelse viser, at Danmark – bortset fra Island – har den mindste udenrigstjeneste blandt de nordiske lande.

Kilde: Taksøe-udredning om dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, maj 2016, Udenrigsministeriet