Regeringens forslag til finanslov ændrer ikke stort ved CISUs rammer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I det forslag til finanslov for 2015, som er fremlagt af regeringen, bliver der ikke ændret i de økonomiske rammer for samarbejdsplatformen Civilsamfund i Udvikling (CISU), der tæller 270 danske organisationer med virke i udviklingslandene.

I finanslovsforslaget for næste år er der ganske vist lagt op til justeringer, der får indflydelse for CISUs medlemskreds. Der bliver dog ikke ændret overordnet ved CISUs betingelser, skriver organisationen på sit netsted.

”Der er ikke nyt i forhold til rammer og puljebevillinger, så der vil fortsat være 150 millioner kroner i CISUs kasse til Civilsamfundspuljen og kurser, rådgivning m.v., men der er mindre ændringer om for eksempel oplysning,” siger sekretariatsleder Erik Vithner og uddyber:

”Inden for de 150 millioner er det f.eks. nyt og vigtigt, at andelen af midler til projektrelateret oplysning stiger fra to til tre procent”.

“Det kan sammen med vores nuværende indsatser i projektet Reframing the Message medvirke til at flere får mod på at gennemføre bedre oplysningsindsatser”.

“I den forbindelse kan det også nævnes, at der er 20 millioner ekstra til Danidas Oplysningsbevilling. En bevilling der også kan søges af CISU’s medlemmer,” siger Erik Vithner.

Desuden er det nyt, at en pulje med midler til strategiske initiativer fremover kan støtte udsendelse af frivillige med op til 20 mio. kr.

”Det med udsendelse af frivillige er en nyhed, og det kommer vi til at skulle forholde os til. Det er helt sikkert kommet som en konsekvens af debatten om den folkelige forankring. Det kan blive en solid løftestang til forstærket oplysning, men det er meget vigtigt hvordan det udformes og at det relateres til eksisterende partnerskaber og indsatser,” siger Erik Vithner.

Det er meget usikkert endnu hvad det kommer til at betyde, men CISU vil søge indflydelse på rammen for anvendelsen af disse midler.

Finansloven vedtages normalt efter forhandlinger i løbet af de næste to-tre måneder og erfaringen er at der kan ske ændringer i forhandlingsfasen.

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-08-14/20-mio-mere-til-oplyse-om-u-lande-og-nyt-frivillig

Her kan du se hele UM’s område på en PDF – CS-området er 6.33 og oplysning er 6.35

http://www.fm.dk/publikationer/2014/forslag-til-finanslov-2015/~/media/Publikationer/Imported/2014/FFL15/6.pdf