Valgstafet 2019
Hvad har partiernes udviklingsordførere tilfælles, og hvor er de politisk uenige? Op til folketingsvalget sender partiernes udviklings- og udenrigsordførere et spørgsmål videre til en kollega fra et andet parti.
02.06.2019: Venstre spørger Enhedslisten
28.05.2019: Socialdemokratiet spørger Venstre
26.05.2019: Nye Borgerlige spørger Socialdemokratiet
23.05.2019: De Radikale spørger Nye Borgerlige
21.05.2019: DF spørger De Radikale
16.5.2019: SF spørger Dansk Folkeparti
14.5.2019: Det Konservative Folkeparti spørger SF
12.5.2019: Alternativet spørge Det Konservative Folkeparti
9.5.2019: Liberal Alliance spørger Alternativet
7.5.2019: Enhedslisten spørger Liberal Alliance
Michael Aastrup Jensens spørgsmål er:
”Migrationspresset mod Europa kommer ikke til at forsvinde med det samme og af sig selv. Vi må derfor blandt andet have de afrikanske lande på banen, hvis der skal dæmmes op for problemerne. Vil du være med til at stille flere krav i forbindelse med den udviklingsbistand Danmark yder? Det kunne f.eks. være krav om, at lande der modtager dansk bistand, skal tage imod afviste asylansøgere og aktivt bidrage til, at deres statsborgere ikke søger ulovlig indrejse i EU.”
Til Venstres Michael Aastrup Jensens spørgsmål svarer Christian Juhl:
Migrationspresset vil fortsætte. Det er en del af den globalisering, der ikke lader sig stoppe med højere og højere mure.
Løsningen er en langsigtet og målrettet udviklingsbistand til verdens fattigste.
Forslag om at betale nordafrikanske lande for at fungere som beskyttelsesmur for Europa er et meget kynisk forslag. Disse lande har i forvejen store økonomiske og interne problemer. Tænk blot på Libyen, hvor Danmark med den fejlagtige danske militære aktion i 2011 var med til at destabilisere landet, så det i dag er i en meget kritisk situation.
Eller tænk på Marokko, der har særdeles ondt i menneskerettighederne, fængsler politiske modstandere og bruger tortur i fængslerne.
Flygtningelejre
Vi skal selvfølgelig støtte i de flygtningelejre tæt på de lande, hvor flygtningene kommer fra. Her bor langt den overvejende del af flygtningene. Kun ca. 3 pct. når frem til Europa.
FN har kun midler til 2/3 pct. af de allermest nødvendige ting i flygtningelejrene, fordi de rigeste lande ikke yder de bidrag, der er nødvendige.
Jeg har besøgt flygtningelejre i både Jordan og Kenya, hvor der var op til 50 skoleelever i et klasseværelse.
Børnene sad på gulvet og der var kun én skolebog til rådighed, nemlig lærerens. Når man ser sådanne forhold, forstår man godt de forældre, der prøver at komme til lande, hvor der er bedre muligheder for at give deres børn en fremtid. Det ville jeg også gøre.
Den eneste langsigtede løsning er at bekæmpe årsagerne til migrationen og til at mennesker flygter, nemlig fattigdom, sygdom, naturkatastrofer, krige og kriser.
Regeringens katastrofal kurs
Det en skandale, at regeringen har skåret 3,5 mia. kr. i den danske udviklingsbistand.
Andre milliarder bruges til modtagelse af flygtninge i Danmark, mens der skæres på den langsigtede bistand og på civilsamfundsindsatsen i syd.
Oveni er en del af udviklingsbistanden overført til erhvervsstøtte, uden væsentlig synlig effekt på forholdene i udviklingslandene.
Regeringens fokus er på, hvad danske virksomheder kan få ud af bistanden, og hvordan den kan bruges til at sende flygtninge tilbage, fremfor, hvordan vi bedst bidrager til en udvikling, der kan gøre, at mennesker slet ikke tvinges på flugt.
Regeringens udviklings- og udenrigspolitik er kortsigtet og fokuserer ikke på de grundlæggende løsninger.
Hjælp til de fattigste
Udviklingsbistanden skal øges fra de nuværende 0,7 pct af BNP til 1 pct. Pengene skal bruges til bekæmpelse af fattigdom, sikring af rent vand, uddannelse, infrastruktur, og udvikling af demokrati i verdens fattigste lande.
Vi skal stille krav til modtagerne, bl.a. om at overholde menneskerettigheder og arbejderrettigheder – retten til at danne fagforeninger og forhandle løn- og arbejdsforhold.
Danmark skal øge støtten til FNs mange forebyggende indsatser.
Desuden skal vi afsætte 0,5 pct til klimahjælp til verdens fattigste lande, så de kan omstille deres energiforbrug, transport, produktion og opvarmning til vedvarende og ikke-forurenende systemer.
Danmark har gjort kriser værre
Vi skal blive bedre til at forebygge krige og kriser med ikke-militære midler.
Danmark har alt for ofte, bl.a. i Irak og Afghanistan med militæret været med til at forværre situationen, i stedet for at bygge op. Det kan i krisesituationer være nødvendigt at indsætte militære styrker, men så bør det være fredsskabende eller fredsbevarende styrker under FN-kommando.
EU’s protektionisme
Endelig skal vi have EU til at stoppe den protektionistiske politik, der forhindrer de fattigste lande i at eksportere deres varer til rige europæiske marked.
Den øgede udviklings- og klimabistand skal finansieres af en beskæring af vores militær.
Dette er sidste afsnit af Globalnyts valgstafet før folketingsvalget 5. juni 2019.