Der er meget at hente i naturen, hvis vi skal forhindre, at klimaforandringerne løber løbsk.
Men det har endnu ikke haft den store effekt på regeringers klimaplaner, viser ny rapport fra den internationale naturorganisation, IUCN.
Den grønne organisation har gransket de planer for klimahandling, som nationerne har sendt til FN som del af deres forpligtelser i Paris-aftalen, og her er der ikke meget fokus på de naturlige klimaløsninger, lyder vurderingen.
“Naturområder som skov, mangroveskov, og tørveland kan være en stor hjælp til at øge de globale klimaamabitioner i 2020, mens man samtidigt beskytter sårbare samfund fra de værste konsekvenser af klimaforandringer og bevarer den rige diversitet af liv på denne planet”, siger Dr. Grethel Aguilar, fungerende direktør for IUCN.
“Denne rettidige analyse viser tydeligt, at alle lande kan styrke deres klimamål ved væsentligt at indarbejde naturbaserede løsninger i dem”, tilføjer hun.
Budskabet er rettet mod FN’s generalforsamling i denne uge, hvor FN’s generalsekretær, António Guterres, har indkaldt til et særligt topmøde om klimahandling.
Ny film med Greta Thunberg
Det samme budskab har en ny film, der ligeledes skal vises i forbindelse med den store forsamling i New York.
“Nature Now” er titlen, og den har blandt andre den britiske journalist George Monbiot og den svenske aktivist Greta Thunberg i hovedrollerne.
“Lige nu ignorerer vi de naturlige klimaløsninger. Vi bruger 1000 gange mere på subsidier til industrien for fossile brændstoffer end på naturbaserede løsninger”, siger den unge klimafortaler i en pressemeddelelse.
“Det er dine penge, dine skatter og din opsparing”, tilføjer hun.
George Monbiot, som blandt andet er kendt for sine ugentlige klummer i The Guardian, har startet en kampagne for at få naturen på dagsordenen i klimakampen.
“Der findes en magisk maskine, der suger kulstof ud af luften, koster meget lidt og bygger sig selv. Den kaldes et træ”, forklarer han i filmen.
En tredjedel af de nødvendige reduceringer af udledninger kan opnås ved at satse på naturen. Der er imidlertid kun omkring 2 procent af midlerne til at reducere de klimaskadelige udledninger, der går til naturens egne løsninger, skriver Conservation International, der har været med til at producere filmen.
Naturens klimaløsninger
I forbindelse med hedebølgerne i år i Indien og den franske hovedstad, Paris, blev der således holdt ekstraordinært åbent i byernes parker, så folk kunne få en smule lindring fra de ekstreme varmegrader.
Tørveland er ligeledes godt til at lagre kulstof, og mangroveskov kan beskytte mod oversvømmelser. Det er blot to andre eksempler på, at naturen kan gavne klimaet, hvis den får plads.
Desuden vurderer rapporten, at der er et for ensidigt fokus på skov, når det gælder natur i klimakampen.
Både rapporten og filmen bliver præsenteret for verdens nationer, der samles i New York til FN’s generalforsamling i denne uge.