Rekord-andel af udviklingsbistanden skal gå til nødhjælp i 2016

Laurits Holdt

I 2016 vil Danmark bruge en større andel af udviklingsmidlerne til humanitær bistand end nogensinde før. Det skriver Altinget torsdag.

Regeringen vil sænke bistanden fra de nuværende 0,87 procent af BNI til 0,7 procent. Og det vel at mærke uden, at skære i nødhjælp til f.eks. ofrene for krigen i Syrien. Det er blevet meldt ud, at der skal bruges 12,5 procent af bistanden på nødhjælp, hvis det står til regeringen.

Der er i alt afsat 1,775 milliarder kroner til nødhjælp på finansloven i år. Det er det højeste beløb nogensinde og det vil regeringen holde fast i.

”Vi tilpasser os virkeligheden ude i verden, og der er massivt behov for humanitær bistand i nærområderne både i forhold til konflikten i Syrien, men også i for eksempel Sydsudan og Yemen,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Altinget.

På dette års finanslov er der 17,7 milliarder kroner til udviklingsbistand – herunder også nødhjælp. Hvis bistandsprocenten i år havde været 0,7, som Venstre-regeringen vil have den, så ville beløbet have været 14,24 milliarder.

Ikke overraskende lyder der kritik fra Socialdemokraterne. Partiets udviklingsordfører Mette Gjerskov mener at timingen er helt gal fordi FN senere på måneden vedtager de nye verdensmål, der udstikker retningen for de næste 15 års udviklingsarbejde – og som skal finansieres af udviklingsbistand.

Hun er enig i, at nødhjælpen skal friholdes fra besparelser. Men hun mener, at det er en fejlprioritering at beskære den langsigtede udviklingsbistand og fattigdomsbekæmpelse.

Regeringen præsenterer sit forslag til finanslov i slutningen af september.