Nok er det et fald på tre procent i forhold til antallet af døde og lemlæstede i samme periode sidste år. Men hvis man udelukkende ser på antallet af dræbte, er det steget med en enkelt procent.
Det er det højeste antal dræbte i en halvårsperiode, siden FN i 2009 begyndte at registrere civile tabstal i krigen.
Det høje antal dræbte og sårede i Afghanistan kommer på et tidspunkt, hvor regeringen og Taliban-bevægelsen indgik en tre dages våbenhvile fra 15. til 17. juni. I denne korte periode er der næsten ikke registreret nogen civile ofre.
”Vi opfordrer parterne til at benytte alle muligheder for at finde en fredelig løsning. Det er den bedste måde, de kan beskytte civile,” siger Yamamoto, som også er leder af UNAMA.
FN tilskriver lidt over halvdelen – 52 procent – af angrebene mod civile Islamisk Stat, der nok er nedkæmpet i Syrien og Irak, men er yderst aktiv i Afghanistan.
Islamisk Stat og Taliban står bag flest drab
Taliban er ansvarlig for 40 procent af drabene på civile, mens resten tilskrives andre grupper, der kæmper mod regeringen.
Der er 544 kvinder talt med blandt ofrene (157 dræbte og 387 sårede) og 1355 børn (363 døde og 992 sårede). Både antallet af børn og kvinder, der dræbes eller såret, er faldet med hver 15 procent i forhold til første halvår af 2017, men det er stadig alarmerende højt, noterer FN.
”Konfliktrelateret vold udrydder fortsat børns rettigheder til uddannelse, sundhedspleje, fri bevægelighed og andre grundlæggende rettigheder samt familieliv, at lege udendørs og bare nyde en barndom fri for de brutale konsekvenser af krig,” siger Bell.
Styrker, der kæmper på regeringens side – særligt regeringshæren – menes at være skyld i 1047 civile dræbte og sårede. Det er omtrent det samme tal som året inden.
Stigning i vold mod journalister
Disse dystre tal blev fremlagt i den afghanske journalists sikkerhedskomités (AJSC) ny rapport, der viser status for vold og intimidering mod journalister og mediearbejdere i første halvår af 2018.
Det høje antal gør perioden til den blodigste nogensinde for de afghanske journalister og medierne generelt. Til sammenligning registrerede AJSC i første halvdel af 2017 73 tilfælde af vold, der tegnede sig for en stigning på 22 procent.
Øget trussel fra terrorgrupper
Stigningen i volden og intensiteten af vold mod journalister har ført til selvcensur blandt journalister, især i de provinser, hvor talibanerne og andre terrorgrupper, som Islamisk Stat, har betydelig indflydelse eller indflydelse, skriver AJSC.
Find hele rapporten om drab på journalister her