Rekordvarmt 2020 er bekymrende af en særlig årsag

gettyimages-833447980
Oversvømmelser i Chittagong i Bangladesh
Foto: K M Asad/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

28. januar 2021

2016 er det hidtig varmeste år, der er registreret i målingerne. Nu får det stærk konkurrence fra det år, som netop er sluttet. 2020 var nemlig enten ligeså hedt som rekordåret eller lige en lille tand mildere.

Det viser opgørelser fra de amerikanske klimainstitutter NASA og NOAA. Førstnævnte har 2020 på en delt førsteplads med 2016, mens NOAA måler sidste år til at være en smule mindre varmt end rekordåret.

Det runde år skubber dermed 2019 ned på en tredjeplads, og tendensen er dermed meget klar: kloden bliver hedere og hedere.

”De seneste syv år har været de varmeste syv år, der er registreret, hvilket illustrerer den fortsatte og dramatiske opvarmning. Om et enkelt år er rekord eller ej, er i virkeligheden ikke det vigtige – det vigtige er de langvarige tendenser. Med disse tendenser og med den stigende menneskelige påvirkning af klimaet, må vi forvente, at rekorderne vil fortsætte med at blive brudt”, siger Gavin Schmidt, direktør for NASA’s Goddard Institute for Space Studies.

Den europæiske rumfartsorganisation Copernicus samt det engelske meteorologiske institut Met Office måler samme tendenser som de store amerikanske mastodonter.

El Niño
At 2020 kan måle sig med 2016 i rekordhøje temperaturer er særligt bekymrende. 2016 var nemlig et år, hvor de klimatiske forhold var med til at opvarme kloden. Det drejer sig om fænomenet El Niño. Navnet dækker over en periode med usædvanlig opvarmning i Stillehavet, som udløser en række vejr- og klimamæssige forandringer i hele verden, ifølge DMI.

Fænomenet giver en højere gennemsnitstemperatur på kloden, hvilket var tilfældet i 2016. El Niño vender tilbage med mellemrum på mellem 2 og 7 år, men har altså ikke været på spil i 2020. Derfor er det ekstra bekymrende, at året kan måle sig med det varmeste registrerede år i målingernes historie. 

”Det tidligere rekordvarme 2016 fik et betydeligt boost fra en stærk El Niño. Manglen på en lignende assistance fra El Niño dette år er bevis på, at klimaet i sig selv fortsætter med at blive opvarmet på grund af drivhusgasser”, lyder det fra Gavin Schmidt.

Nærmer sig Paris-aftalens tærskler
Klodens gennemsnitstemperatur er steget med omkring 1,2 grader siden slutningen af 1800-tallet, skriver NASA. Den globale opvarmning nærmer sig dermed det mål, der er sat i Paris-aftalen. Her har nationerne lovet, at temperaturstigningen skal holdes et godt stykke under 2 grader og helst ikke overstige halvanden grad.

Når El Niño endnu en gang vender tilbage, vil der være en stor risiko for, at klodens temperatur kommer faretruende nær – eller måske over – disse tærskler. Til trods for nedlukninger, der har ført til færre udslip af drivhusgasser i 2020, er der ikke meget, som tyder på, at de kommende år bliver mindre hede.

Tværtimod er det sandsynligt, at vi vil huske 2020 som et køligt år i fremtiden. Det skriver netmediet Grist, der beretter, at en professor ved et universitet i Texas har et autosvar klar til journalister, som vil have en kommentar om varmerekorderne.

”Tak for at skrive til mig for at få en kommentar om 20_ som et af de varmeste år registreret. Her er en kommentar, du kan bruge til din artikel: Hvert år i resten af vores liv vil blive et af de varmeste år registreret. Det betyder, at 20_ vil ende med at være et af de køligste år i dette århundrede. Nyd det, mens det varer,” lyder det.