Retssikkerheden er på tilbagetog

gettyimages-1029360894
Det går tilbage med den globale retssikkerhed. For fjerde år i træk er der flere lande, der kan registrere tilbagegang frem for fremgang i det juridiske system.
Foto: Julius Adamek/EyeEm
Gerd Kieffer-Døssing

25. oktober 2021

Rule of Law-indekset

Indekset bygger på nationale undersøgelser af mere end 138.000 husstande og underbygges af 4.200 jurister og eksperter rundt om på kloden. Det måler på otte forskellige faktorer:

  • Begrænsninger på regeringers beføjelser
  • Fravær af korruption
  • Åben gerering
  • Fundamentale rettigheder
  • Orden og sikkerhed
  • Myndighedshåndhævelse
  • Civilret
  • Strafferet

Rule of Law-indekset udgives af organisationen World Justice Project.

Gå på opdagelse i det interaktive indeks.

”Med negative tendenser i så mange lande, bør dette års Rule of Law-indeks være en alarmklokke for os alle.”

Sådan sagde direktør for organisationen World Justice Project, Bill Neukom, i forbindelse med at organisationen udgav sit årlige Rule of Law-indeks, der rangerer den globale retssikkerhed. Dette års indeks, der bygger på 139 lande og jurisdiktioner, viser nemlig, at 84,7 procent af verdens befolkning lever i lande, hvor retssikkerheden er på tilbagetog.

Årets indeks er det første siden Covid-19-pandemien ramte verden i marts 2020, hvilket nok også spiller ind på den dårlige score, da mange regeringer har fået yderligere beføjelser som led i at tackle pandemien.

Ikke desto mindre er det fjerde år i træk, at flere lande har oplevet en forværring frem for en forbedring af deres retssikkerhed. Mere præcist har en tredjedel af verdens lande oplevet tilbagegang – disse lande er hjem for 6,5 milliarder mennesker, hvilket altså svarer til 84,7 procent af verdens befolkning.

Velfærdsstaterne i front
Tilbagegangen ses på tværs af hele kloden og er altså ikke knyttet til en særlig region. For eksempel har 82 procent af de undersøgte lande oplevet tilbagegang for civilsamfundet, hvilket kunne være i forhold til forsamlingsfrihed eller ytringsfrihed.

For 67 procent af landene registrerede World Justice Project tilbagegang i indiktorer, der måler på lige behandling og fravær af diskrimination. Denne tilbagegang var mest tydelig på det afrikanske kontinent og i Mellemøsten.

De lande, der har oplevet den største tilbagegang, er Belarus (-7,5 procent) og Myanmar (-6,3 procent), mens tredjepladsen med en tilbagegang på 3,7 procent deles af Nigeria, Nicaragua, Kirgististan og Argentina.

I toppen af indekset ligger tre velfærdsstater, nemlig Danmark efterfulgt af Norge og Finland ­– Sverige ligger på en fjerdeplads. I den modsatte ende ligger Den Demokratiske Republik Congo på en sidste plads og derefter Cambodia og Venezuela.