Rio+20 slutdokument er en skuffelse, mener Mellemfolkeligt Samvirke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer verdens ledere til at bruge deres tid og energi på at arbejde på at gøre slutdokumentet fra Rio+20 mere konkret og løsningsorienteret. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse onsdag.

”Som aftalen ser ud nu, så fejler den desværre fælt. Der er enighed om problemerne og om at der skal gøres noget, men der er ikke kommet et gennembrud, der for alvor kan give os tro på at de politiske ledere magter at løse problemerne,” siger generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen fra Rio de Janeiro.

“Mellemfolkeligt Samvirke er særligt skuffede over, at slutdokumentet ikke forholder sig til den forandring af vores nuværende, globale fødevaresystem som må til, hvis vi skal sikre alle mennesker retten til mad og et værdigt liv. Det kan Rio+20 dokumentet ændre på, men gør det ikke. Ikke som det ser ud nu,” skriver organisationen.

”Topmødet afspejler den fortsatte mistillid der er imellem de fattige og de rige lande. Hvis mødet skal flytte hegnspæle, så må EU udvise internationalt lederskab. Vi kan først forvente et reelt gennembrud, når de rige lande lægger en finansieringsplan på bordet. Derfor bør Helle Thorning-Schmidt i sin tale på fredag også klart melde ud, at Danmark vil arbejde for indførelsen af en global skat på finansielle transaktioner – som der i øvrigt også står i hendes eget regeringsgrundlag,” siger Frans Mikael Jansen.