Ritt: København skal være Danmarks første Fairtrade By

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Bystyret i København ønsker, at hovedstaden skal være et forbillede for resten af Danmark i arbejdet for at sikre en mere fair verdenshandel, der angiveligt giver verdens fattigste større indflydelse på deres hverdag.

På opfordring af Max Havelaar Fonden og Mellemfolkeligt Samvirke vil overborgmester Ritt Bjerregaard (S) arbejde for, at København bliver godkendt som Fairtrade By, hedder det i en pressemelding fredag.

Ritt Bjerregaard:

– Vi lever i en globaliseret tid, der for mange i den vestlige verden betyder en overflod af billige og gode produkter. Men det giver kun mening, hvis de mennesker der på den anden side af kloden laver de ting, vi forbruger, også kan arbejde under rimelige vilkår.

– Derfor er vi glade og stolte over invitationen fra Mellemfolkeligt Samvirke til at blive Danmarks første Fairtrade By. Vores forbrug i København har konsekvenser for menneskers livsvilkår på den anden side af jordkloden. Vi har som samfund et ansvar for, at de ting vi køber ind, er fremstillet under gode arbejdsforhold, og at der er betalt en rimelig løn for arbejdet.

– Landets hovedstad bør gå forrest og forpligte sig som Fairtrade By. Derfor er vi gået i gang med at udarbejde et forslag til Københavns Borgerrepræsentation om, at København bliver landets første Fairtrade By, slutter overborgmesteren.

– Det er et stærkt signal, at København bliver Fairtrade By. Det giver kommunens ansatte, borgere og resten af Danmark mulighed for at se, hvordan vi alle sammen via vore daglige indkøb kan være med til at forbedre forholdene for verdens fattigste i stedet for at fastholde folk i fattigdom, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Der findes lige nu cirka 230 Fairtrade Byer i hele verden hovedsageligt i Storbritannien. Danmark har endnu ingen Fairtrade Byer. København kandiderer således til at blive den første.

En Fairtrade By forpligter sig til at arbejde aktivt for at øge kendskabet til og forbruget af Fairtrade-mærkede produkter. Det sker bl.a. via kommunens egne indkøb og ved aktivt at oplyse borgerne om fordelene ved Fairtrade produkter.

Fairtrade produkter er produceret under hensyn til producenter og miljø. Mærket sikrer, at bønder får en fair pris for deres varer, at arbejdere har ordentlige vilkår, og at miljøet skånes i produktionen.

– Københavns Kommune er en forbruger med en enorm købekraft. Derfor kan kommunen gøre en stor forskel, når der skal købes tekstiler, kaffe, te m.m., siger Judith Kyst, generalsekretær i Max Havelaar Danmark.

Den positive udmelding fra Københavns Kommune er startskuddet på en fælles kampagne mellem Max Havelaar og Mellemfolkeligt Samvirke, der sigter mod at få et stort antal byer i Danmark godkendt som Fairtrade Byer.

Fairtrade By kampagnen blev skudt igang på Mellemfolkeligt Samvirkes ”FAIR Fælled” festival i weekenden (25.-26. aug.) i Fælledparken i København.

Yderligere oplysninger hos overborgmester Ritt Bjerregaard via pressechef Kasper Fogh: 2844 1678. Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Frans Mikael Jansen: 2028 0844 / [email protected]. Generalsekretær i Max Havelaar Judith Kyst : 2684 5520 / [email protected]

Baggrund

En Fairtrade By har taget politisk beslutning om at fremme kommunale indkøb af Fairtrade-mærkede produkter eller Max havelaar produkter. På rådhuset serveres der eksempelvis altid Fairtrade-mærket kaffe og te.

En Fairtrade By har nedsat en styregruppe, der skal sørge for, at kommunens arbejde med indkøb af Fairtrade-mærkede produkter forankres og udvikles. Blandt styregruppens medlemmer skal være en repræsentant fra kommunen.

En Fairtrade By dokumenterer årligt, at der findes et bredt udvalg af Fairtrade-mærkede produkter i lokale butikker og restauranter/cafeer i kommunen.

En Fairtrade By dokumenterer årligt, at et stadigt stigende antal lokale arbejdspladser både offentlige og private, køber kaffe, te eller andre produkter med Fairtrade-mærket.

En Fairtrade By har en aktiv informationsindsats om Fairtrade over for borgere og erhvervsliv i kommunen.

Initiativet til Fairtrade byer stammer fra britiske bistandsorganisation, Oxfam, som etablerede verdens første Fairtrade by i Garstang i 2000.