Røde Kors-afdeling i Uganda fyret efter storsvindel med bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En omfattende svindelsag med bl.a. 1,24 millioner danske bistandskroner i Ugandas Røde Kors har fået organisationen til at drage drastiske konsekvenser: Alle medarbejdere i landets Røde Kors-afdeling er fyret, skriver gratisavisen metroxpress fredag. 

“Samtlige ansatte er afskediget og anmodet om at søge deres egen stilling. Det vurderes, at mere end halvdelen af disse personer ikke vil blive genansat”, fremgår det af en underretning til Rigsrevisionen fra Danida (se neden for).

Den første mistanke opstod i 2013, da generalsekretæren for Ugandisk Røde Kors (URCS), som er samarbejdspartner for Dansk Røde Kors, blev mistænkt for at have smuglet private varer ind i Uganda uden moms og skat via organisationen, anfører metroxpress.

Generalsekretæren er siden fyret og havnet i retten.

Kan løbe op i 23,5 millioner

En gennemgang viser, at der samlet set kan være svindlet for 23,5 millioner kr., hvoraf de 1,24 mio. stammer fra danske bistandsmidler.

Derfor har Dansk Røde Kors standset sine overførsler bortset fra de allermest nødvendige som løn, oplyser international programchef i afdelingen i København, Birgitte Ebbesen, til gratisavisen

“Det er enormt vigtigt, at den nye ledelse ønsker at starte på en frisk”, siger hun.

DOKUMENT

Indberetning til Rigsrevisionen pr. 8. august 2014

Sag C 1290 – Opfølgning på uregelmæssigheder hos Dansk Røde Kors’ samarbejdspartner Ugandisk Røde Kors

I forlængelse af seneste underretning af 5. maj 2014 vedrørende uregelmæssigheder hos Dansk Røde Kors’ (DRK) partner Ugandisk Røde Kors (URCS) følger hermed en opdatering i sagen.

Siden seneste underretning er anden fase af den eksterne revision, som er blevet gennemført af revisionsfirmaet Moore Stephens, og ikke som tidligere oplyst af PwC, nu afsluttet.

DRK har modtaget et udkast til revisionsrapporten. Heri estimeres det, at de danske midler, der kan være svindlet for, udgør DKK 1.243.925 ud af et samlet beløb under mistanke fra alle donorer på ca. DKK 23,5 mio.kr.

Mistanke om “yderligere uregelmæssigheder”

Rapporten peger tillige på mistanke om yderligere uregelmæssigheder i URCS, som revisionsfirmaet endnu ikke har haft mulighed for at undersøge.

Det overvejes på nuværende tidspunkt blandt Røde Kors organisationerne, herunder også DRK, hvor meget af det udestående, som rapporten peger på, der er relevant at undersøge.

Endvidere overvejes, hvorvidt en yderligere undersøgelse kan forventes at bidrage med afgørende nyt i forhold til de nuværende konklusioner. En endelig revisionsrapport forventes at foreligge ultimo august 2014.

En omfattende omstrukturering er i gang i URCS, hvor samtlige ansatte er afskediget og anmodet om at søge deres egen stilling. Det vurderes, at mere end halvdelen af disse personer ikke vil blive genansat.

I tillæg til dette er der igangsat rekruttering af en donor-finansieret finansdelegat og to DRK lokal ansatte medarbejdere med henblik på yderligere kontrol med overførsler.

DRK oplyser, at retssagen vedrørende den tidligere generalsekretær er i gang, og at øvrige involverede medarbejdere er fratrådte.

DRKs overførsler til URCS sker fortsat på månedsbasis.

Udenrigsministeriet vil holde Rigsrevisionen orienteret, når der er nyt i sagen.

Danidas kontor for Kvalitetssikring og økonomistyring af udviklingssamarbejdet