Aids-epidemien, der hjemsøger størsteparten af det afrikanske kontinent, er nu så voldsom, at Internationalt Røde Kors vil have klassificeret epidemien som en katastrofe på lige fod med oversvømmelser og flodbølger, skriver organisationen lørdag i en ny rapport.
Mindst en ud af 10 er smittet af hiv – forstadiet til aids – i lande som Sydafrika, Zimbabwe og Namibia.
FNs kontor for koordinering af humanitære anliggender (OCHA) klassificerer en katastrofe som “alvorlig forstyrrelse af et samfunds funktioner, hvilket fører til omfattende humanitære, materielle eller miljømæssige tab, der overstiger et samfunds mulighed for at klare sig ved kun at bruge egne ressourcer”.
Ifølge Røde Kors hærger en sådan krise nu i Afrika.
“Virussen er direkte ansvarlig for en reduktion i menneskelige ressourcer på tværs af samfund, fordi hiv og aids er almindeligt blandt arbejdere med alle former for kvalifikationer og inden for alle former for erhverv”, står der i rapporten.
Rapporten fra Internationalt Røde Kors (IFRC) sætter skarpt fokus på den gigantiske katastrofe, skriver Dansk Røde Kors i en omtale på sit website.
En ud af 15 millioner
4-årige Daniel Kimani fra Kenya er hiv-positiv. Han har boet hos sine bedsteforældre siden hans mor døde af aids. Nu tager bedsteforældrene sig af ham og hjælper ham med at tage sin medicin.
Daniel Kimani er blot en ud af 15 millioner børn, der er blevet forældreløs på grund af aids. Hans historie er en af de mange, der bliver fortalt i årets “World Disasters Report”.
Rapporten indeholder svimlende tal, der hver især giver indtryk af den menneskelige katastrofe.
Afrika hårdt ramt
Især det sydlige Afrika er hårdt ramt. To tredjedele af verdens 33 millioner hiv-smittede bor her, og udover den store tragedie for de mange millioner forældreløse børn, truer epidemien på andre fundamentale områder.
Lærere dør
I Sydafrika er 21 procent af lærerne mellem 25-34 år smittede med hiv, og sygdommen truer nu hele uddannelsessystemet i landet.
Arbejdsstyrken falder
I lande som Zimbabwe, Botswana, Mozambique og Namibia vurderer FN, at arbejdsstyrken i det vigtige landbrug reduceres med 20 procent inden år 2020.
Afhængig af hjælp udefra
Rapportens forfattere understreger, at alle kræfter må sættes ind for at bremse denne katastrofe så hurtigt som muligt. Det kan lade sig gøre, men det er ofte dyrt for de hårdest ramte lande at finde pengene, og de må derfor sætte deres lid til, at donorlandene hjælper, står der i rapporten.
– Aids-epidemien er en katastrofe på et niveau, man aldrig har set før. Hvis ikke vi får tacklet den, vil alle andre udviklingstiltag blive underminerede, anfører Viggo Aalbæk, der leder Dansk Røde Kors hiv/aids-program i Zimbabwe.
Dansk Røde Kors hjælper
Dansk Røde Kors har fokus på aids og hiv i alt sit arbejde og har mange projekter i Afrika, der hjælper katastrofens ofre. Røde Kors fokuserer på at forebygge, at sygdommen spredes, at pleje de syge og støtte de efterladte, så børnene f.eks. kan fortsætte i skole.
Forældreløse børn får hjælp
Mange danskere hjælper forældreløse via Dansk Røde Kors fadderskabsprojekt “Barnelandet”. Hjælpeprogrammet sikrer at 53.000 børn får mad, medicin, tæpper og andre ting, der er nødvendige for, at de kan overleve og uddanne sig.
Hele rapporten kan downloades fra
www.drk.dk/graphics/Nyheder/Nyhedstemaer-/WDR2008-full%20report-LR.pdf
Kilde: drk.dk