Hvad går dine penge til, når du donerer 100 kroner til Røde Kors?
Det spørgsmål svarer Røde Kors selv på på sin hjemmeside. Her skriver NGO’en, at seks ud af dine 100 støttekroner – svarende til seks procent – går til “at samle flere penge ind”.
Røde Kors’ regnskaber for 2016, 2017 og 2018 tegner imidlertid et anderledes billede.
Man kan som privatperson vælge at donere gennem fire kanaler til Røde Kors: Medlemskab af en lokalforening, fast månedligt bidrag, via en indsamling eller ved at testamentere sin arv.
Af Røde Kors’ regnskaber fremgår det, at udgifterne – eller investeringer, om man vil – forbundet med de fire nævnte donationsmetoder samlet set udgjorde 33 procent af indtægterne i 2018. I 2017 var tallet på 24 procent, mens det i 2016 lå på 31 procent. Altså procentdele, der klart overskrider de seks, Røde Kors opgiver på hjemmesiden.
Stor forskel i omkostninger
I diagrammet herunder fremgår det, hvad det i 2018 kostede Røde Kors at indsamle penge fordelt over de fire donationsmuligheder, du har som privatperson.
Donerede man ved en Røde Kors-indsamling i 2018, gik 59 procent af donationen til udgifterne forbundet med at samle pengene ind.
Donerede man en arv samme år, var det kun 0,6 procent af donationen, som gik til at samle pengene ind hos Røde Kors.
Tegnede man et medlemskab hos en af Røde Kors’ lokalafdelinger gik 3,7 procent af donationen til omkostningerne ved at hverve medlemmer.
Og donerede man via fast månedlig overførsel gik 32 procent af donationen til Røde Kors’ udgifter med at samle pengene ind.
I 2018 indsamlede Røde Kors alt i alt 154 millioner kroner via de fire donationskanaler, man som privatperson kan benytte sig af. Organisationens udgifter dertil var 51 millioner kroner – altså 33 procent.
Medregner også offentlige donationer
Økonomidirektør i Røde Kors, Louise Isafold, forklarer, at regnestykket, man kan læse på Røde Kors’ hjemmeside, baserer sig på organisationens samlede indtægter – altså både private og statslige/offentlige donationer – bortset fra de statslige bevillinger til at drive asylcentre i Danmark, som af andre årsager ikke medregnes.
Det vil altså sige, at Røde Kors også medregner bevillinger fra blandt andre EU og Danida. Indtægter, som årligt tegner sig for omtrent 500 millioner kroner.
Af Røde Kors’ hjemmeside fremgår det imidlertid, at brugen af en donation på 100 kroner afhænger af, hvad giveren har valgt at støtte. 100 donerede kroner til Røde Kors fordeler sig dog “generelt” ved at seks procent går til at samle flere penge ind, skriver organisationen.
Nedenfor kan man se, hvordan Røde Kors selv formulerer sig.
Hvorfor medregner I statslige donationer og donationer fra EU?
“Vi samler penge ind gennem mange kanaler. Sammenholder man vores samlede indtægter – fratrukket driften af asylcentre i Danmark – passer det med, at vi cirka bruger seks procent af alle vores donationer – både private og offentlige – på at samle flere penge ind,” siger Louise Isafold og fortsætter:
“Så når vi skriver ‘generelt’ skal det ikke kun forstås som bidrag fra private donorer.”
Men kan du forstå, at man som privat donor vil læse jeres udregning, som om det kun er seks procent af ens egne 100 kroner, der går til at samle flere penge ind?
“Jeg kan godt se, at man som privatperson kan misforstå tallene, og vi vil gerne ændre på formuleringen, så det fremgår tydeligere, hvad tallene dækker over.”
“Når det er sagt, så er de private donationer utroligt vigtige for, at vi også er i stand til at indhente offentlige donationer, så det er svært helt at skille tingene ad,” siger Louise Isafold og forklarer videre, at det blandt andet skyldes, at offentlige donorer såsom EU og Danida stiller krav om, at organisationer også investerer egne midler til udviklingsprojekter.
Indsamlingsetik
De danske indsamlingsorganisationers brancheforening hedder Isobro.
Af Isobros Indsamlingsetiske retningslinjer for pengeindsamlinger fremgår, at informationer om indsamlede midlers anvendelse skal være “relevant, sandfærdig og let forståelig”, og at der ikke må forekomme “vildledende og/eller tvetydig information”.
Mener du, at I lever op til Isobros indsamlingsetiske retningslinjer?
“Vi er meget åbne og tydelige i vores regnskaber omkring, hvor mange penge vi modtager i donationer, og hvor mange penge vi investerer i at tiltrække nye midler.”
“Men den måde, det bliver gengivet på på vores hjemmeside, kan godt misforstås. Derfor er vi også villige til at rette i formuleringerne, så man som privatperson ikke er i tvivl,” siger Røde Kors’ økonomidirektør og fremhæver, at selvom det nogle gange koster penge at samle flere penge ind, så er hun stadig stærkt tilfreds med afkastet på Røde Kors’ investeringer i nye donationer.
Dansk Røde Kors har efter denne artikel rettet formuleringen på sin hjemmeside.