Røde Kors landsindsamling sætter rekord

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Både antallet af indsamlere og flygtningekrisen har spillet ind. 22.000 frivillige indsamlere gik på gaden i år, og det var 8.000 flere end i fjor.

”Jeg er ikke i tvivl om, at den kraftige fokus på de tragiske forhold i og omkring Syrien og den flygtningestrøm, som vi har været vidne til, har medvirket stærkt til de mange indsamlere og det fine resultat”, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, i en pressemeddelelse søndag.

Ikke siden kriserne på Balkan…

Han bakkes op i den vurdering af kommunikationschef i Red Barnet, Claes Amundsen:

“Vi skal tilbage til 1990’erne, da vi havde de store Balkan-kriser, hvor danskerne også pludselig stod og havde øjenkontakt med flygtninge, der lignede os selv. Det er noget i den stil, vi ser nu”, siger han til DR online.

“Udover den aktuelle indsamling har vi de seneste måneder samlet et pænt beløb ind til netop ofrene for krigen i Syrien”, lægger Ladekarl til.

“Det betyder, at vi kan sætte mere hjælpearbejde i gang i nærområderne i og omkring Syrien. Vi kan dele mere mad ud. Vi kan hjælpe i Yemen, Afghanistan og andre steder, hvor vi har manglet penge. Vi kan gøre rigtig meget godt for 25 millioner”, siger han.

Mandag vil der således blive tilført yderligere syv mio. kr. til hjælpearbejdet i forhold til flygtningestrømmen, dels i Syrien og nærområderne (fem mio.), dels i Europa (to mio.).

Også til glemte kriser

Pengene fra den traditionsrige landsindsamling har også til formål at sikre, at Røde Kors har ressourcer til at hjælpe ved andre mere glemte katastrofer verden rundt.

For at imødekomme dette behov vil fire mio. indsamlede kroner blive fordelt til hjælpearbejde i Ukraine, Yemen, Burma og i Liberia.

”Behovet for hjælp vokser desværre til stadighed. Op til sidste års indsamling kunne vi fortælle, at 50 millioner var på flugt. Siden da er yderligere et antal mennesker svarende til næsten det dobbelte af Danmarks indbyggertal drevet på flugt”, noterer Anders Ladekarl.

Voksende givervilje

I næsten fem år har nødhjælpsorganisationerne forsøgt at gøre opmærksom på de syriske flygtninges lidelser. Men det er først i løbet af de sidste par uger, at danskerne for alvor er begyndt at donere penge.

Claes Amundsen fra Red Barnet siger til DR online, at “det er helt vildt. Vi ser en lyst til at hjælpe, som vi ikke har set i mange, mange år”

Også hos Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp strømmer pengene ind. Folkekirkens Nødhjælp har indsamlet over fire millioner kr. de seneste tre uger.

Den druknede dreng

Ifølge nødhjælps-NGOerne var vendepunktet et foto for nylig af den lille druknede dreng i den røde t-shirt og blå shorts, som skyllede i land på en strand i Tyrkiet.

Et lille menneske, der blev et symbol på den katastrofale situation, syrerne står i.

Normalt giver danskerne flere penge til ofre for naturkatastrofer end til flygtninge.