Røde Kors er enig i, at prioriteterne for en dansk udenrigspolitik skal være i overensstemmelse med danske interesser. Men organisationen mener, at det er vigtigt, at det sker med en forståelse for, at det er svært at forudse, hvad danske interesser er et par år frem, hedder det i en reaktion på rapporten, som organisationen har offentliggjort på sit websted.
Peter Taksøe-Jensen fremhæver selv, at vi for blot få år siden ikke havde kunnet forudse det sikkerhedsbillede, vi står over for i dag. Det er også vores erfaring, at destabilisering i en region hurtigt kan forårsage destabilisering i en naboregion, skriver organisationen.
Ingen havde f.eks. forudset omfanget af den nuværende humanitære situation i Syrien og det deraf følgende flygtningepres på Europa. Derfor skal vi prioritere Danmarks indsats, men ikke nødvendigvis afgrænse os til specifikke lande i Europas umiddelbare geografiske nærområde, skriver den videre.
Mere fokus på skrøbelige lande og nærområder
Rapporten foreslår et øget fokus på skrøbelige lande og nærområder. Det har beslutningstagere og politikere nu sagt over en bred kam i en årrække, lyder det fra organisationen, der fortsætter:
”Røde Kors er helt enig, men savner handling! Vi kan kun opfordre til, at det sker nu. For at gøre det håndgribeligt vil vi gerne foreslå, at der i første omgang som minimum sker en fordobling af midlerne, vi bruger i dag.”
Respekt for de humanitære principper er afgørende
Røde Kors støtter fuldt ud en ny tilgang til humanitære kriser, der i langt højere grad integrerer udviklingsbistanden, humanitær hjælp, civilsamfund og det private erhvervsliv. Den fremhæver, at Peter Taksøe-Jensen selv skriver i rapporten: ”Der skal være mest mulig sammenhæng, men der må ikke være sammenblanding”.
Humanitære indsatser skal ske på humanitære principper: De skal være neutrale og uafhængige, fastslår organisationen.
Den fremhæver Syrien som et rigtig godt eksempel på, at det såkaldte ’humanitære rum’ – dvs. adgangen og muligheden for at yde humanitær hjælp – er meget presset. Derfor må de konkrete humanitære operationer aldrig blandes sammen med militære mål eller dikteres af økonomiske diplomati, for så mister de lokale aktører tilliden til hjælpen, og dermed mister vi adgangen til at hjælpe., skriver den videre.
Og så er det desuden vigtigt, at Danmark fortsat altid er parat til at hjælpe, når en alvorlig katastrofe opstår et sted i verden – også selv om det sker et sted, hvor vi ikke har prioriteret en langsigtet tilstedeværelse, mener organiationen. Det nytter ikke noget, at vi ikke har midler til at hjælpe, når der sker et jordskælv som det seneste i Nepal, skriver den.
Danmark skal gøre mere for at beskytte ofre for krig
Røde Kors så gerne, at der i rapporten var langt større fokus på udbredelsen af den humanitære folkeret – reglerne for krig.
Vi har lige set endnu et hospital, der bliver bombet i Aleppo med store, humanitære konsekvenser. Aldrig før har så mange civile været ofre for væbnede konflikter.
Der er derfor behov for, at der gøres mere for at undgå ødelæggende krige med alt for mange civile ofre, og at Danmark går i spidsen for at sikre udbredelsen og respekten for den humanitære folkeret, når krigen raser. Det viser situationen i Syrien med alt ønsket tydelighed, mener Røde Kors.
Behov for mere fokus på forebyggelse af katastrofer
Med en stadig tættere befolket verden med klimaforandringer og stigende pres på energi-, og vandforsyninger vil stadig flere små og store katastrofer skabe øget destabilisering med større migrationsstrømme til følge, forudsiger organisationen.
Særlig de eksplosivt voksende byområder med ringe eller ingen infrastruktur og usikre boliger anser Røde Kors for at være udsatte og sårbare for fremtidige katastrofer.
Vi kan ikke forhindre katastrofer i at ske, men vi kan mindske omfanget af deres ødelæggelser ved at arbejde målrettet med forebyggelse både i de voksende byer og på landet, hedder det videre.
Røde Kors mener derfor, at Danmark bør gå foran med et fokus på forebyggelse og beredskab fremfor først at handle, når katastrofen er sket. Det koster i sidste ende både liv og flere ressourcer.
Røde Kors støtter, at der er en samtænkning mellem katastrofeforebyggelse og beredskab. Men det skal ske på lokalt niveau, således at vi opbygger stater og lokalsamfunds modstandskraft til at håndtere katastrofer bedre.