Run på dronningens besøg i Kina fra dansk erhvervsliv

Forfatter billede

Dronning Margrethe og prins Henrik (Prinsgemalen) er på statsbesøg i Kina fra torsdag d. 24. til mandag d. 28. april. Regentparret vil bl.a. besøge Beijing og Shanghai og ankommer i spidsen for den største delegation af danske erhvervsfolk nogensinde – samt hele fire ministre.

Med 161 tilmeldte topledere overgår statsbesøget den hidtidige rekord fra 2011, da omkring 100 danske erhvervsledere var med regentparret i Rusland.

Danmark har som det eneste land i verden haft ubrudte diplomatiske relationer til Kina fra 1908 og var blandt de første vestlige lande, der i 1950 anerkendte Folkerepublikken Kina og etablerede diplomatiske forbindelser.

I dag dækker samarbejdet en stribe områder såsom fødevarer, forskning innovation samt udvikling og bæredygtighed. Danmark er det eneste land i Norden, der har et strategisk partnerskab med Kina.

Regentparret var på officielt besøg i Kina i 1979 – dronningen som det første vestlige stats-overhoved siden Folke-republikkens grundlæggelse -, og i 2012 var den dav. kinesiske præsident Hu Jintao på statsbesøg i Danmark.

Tibets skæbne

Det var ved den lejlighed, at demonstranter manifesterede Tibets ønske som uafhængighed og blev holdt væk fra præsidentens rute gennem København af håndfast politi – se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/01-03-14/stigende-kritik-af-behandling-af-tibet-demonstrant

Danmark har i en diplomatisk note til regeringen i Beijing afskrevet Tibets ret til uafhængighed. Himalaya-landet har været besat af kineserne i over 60 år uanset tibetanske protester og – på det seneste – en stribe af desperate aktioner, hvor personer har stukket ild til sig selv.

Siden noten har forholdet mellem Danmark og Kina været uden problemer.

Ja, faktisk betegnede Kinas nye ambassadør i Danmark i et interview med Berlingske i januar de to landes forhold som noget nær “second to none” – se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-01-14/kinas-nye-ambassad-r-skamroser-danmark-i-interview

Strøm af danske ministre med Helle Thorning i spidsen

De fire ledsagende ministre er handels- og udviklingsminister Mogens jensen (S) (som besøgte kæmpelandet i februar), udenrigsminister Martin Lidegaard (R), fødevareminister Dan Jørgensen (S) og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Siden maj sidste år har ikke færre end 15 danske ministre været i Kina, blandt dem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Under overskriften bæredygtighed vil der blive fokuseret på det brede dansk-kinesiske samarbejde inden for bl.a. energi og miljø, innovation, investeringer, transport, den maritime sektor, sundhed og fødevarer samt fødevaresikkerhed og dansk design.

Det er båret af både danske virksomheder og myndigheder.

Samhandlen med Kina var i 2013 på over 107 milliarder kr., og eksporten voksede med 12,4 procent til 57 mia. kr. Det gør Kina til Danmarks næststørste samhandelspartner uden for EU, en position landet har haft siden 2008.

Det kan dog komme til at knibe med væksten i år. Danmark største enkeltstående eksportvare er minkskind, solgt på auktion i København. Her i 2014 er priserne næsten halveret og der ventes et fald i salget på omkring fire milliarder kr.

Derudover har 500 danske virksomheder i dag etableret sig i Kina.

Lancerer dansk kultursatsning

I Beijing vil regentparret inspicere æresgarden i Folkets Store Hal og mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, som også er vært for en statsbanket.

Dronningen og prinsen vil besøge virksomheder og institutioner, være til stede ved åbningen af en stor erhvervskonference med fokus på bæredygtighed, lancere en dansk kultursatsning i Kina samt besøge Den Forbudte By i Beijing.

I Shanghai skal regentparret overvære åbningen af en innovations- og investeringskonference, fejre 40 års jubilæum for den dansk-kinesiske shippingaftale, overvære en dansk designevent, besøge danske virksomheder, samt sejle på Huang Pu-floden.

Danmarks ambassadør i Beijing, Friis Arne Petersen, noterer, at Kina i dag er verdens næststørste økonomi og “spiller en stigende og betydningsfuld rolle i globale anliggender og udvikling”.

Man kan se mere om besøget fra udenrigsministeriet på
http://www.danskerhverv.dk/Nyheder/Documents/2014-bilag/State-Visit-to-China-Invitation.pdf

Og programmet for dagene i Kina på
http://www.danskerhverv.dk/Nyheder/Documents/2014-bilag/State-Visit-to-China-Tentative-Programme.pdf

Se også Mogens Poulsens blog på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/362/handel-investering-og-dansk-bistand-til-kina