S vil sende fattige studerende fra u-landene hertil – tvivl om, hvorvidt pengene skal tages fra bistanden

Redaktionen

Et socialdemokratisk forslag om at internationalisere de danske universiteter og opdatere dem i en globaliseret verden vækker glæde i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), som dog samtidig drypper malurt i bægeret.

Det skyldes ifølge seneste elektroniske nyhedsbrav fra DUF, at et af Socialdemokraternes 4 konkrete tiltag på området “bl.a. skal finansieres af midler fra udviklingsbistanden”.

Det drejer sig om oprettelse af stipendier til særligt kloge studerede samt til dygtige studerende fra udviklingslande, hvortil Socialdemokraterne foreslår afsat 80 mio. kr.

– Stipendier til fattige studerende er en rigtig god idé. Men det er lidt svært at udrede, hvad det får af konsekvenser for udviklingsbistanden, siger Jeppe Bruus Christensen, der er formand for DUF og samtidig forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DsU).

Han appellerer til, at man også tænker unge i Mellemøsten ind i forslaget.

– Vi bør tilbyde unge fra Mellemøsten green card til Danmark – både i forbindelse med arbejde og uddannelse. Det ville afhjælpe vores mangel på arbejdskraft og være medvirkende til at bygge bro mellem Danmark og Mellemøsten oven på Muhammed-krisen, anfører han.

I en pressemelding fra Socialdemokraterne om forslagene hedder det om de fattige studerende fra u-lande m.v.:

“80 mio. kr. til markedsføring af danske universiteter under brandet – ”University of Denmark” samt oprettelse af en række stipendier til særligt kloge studerede samt til dygtige studerende fra u-lande”.

I selve beslutningsforslag hedder det ordret om dette punkt (punkt 4):

Med punkt 4 ønsker forslagsstillerne, at sætte Danmark på verdenskortet som attraktivt videns- og uddannelsesland med kvalitetsuddannelser og naturligt knudepunkt for videnskabelige konferencer. Danmark (og Skandinavien) er et godt brand rundt om i verdenen, som bør udnyttes væsentligt bedre.

Forslagsstillerne foreslår, at der på finansloven afsættes 80 mio. kr. til oprettelse af ”University Denmark” og etablering af en særlig stipendieordning for fattige udenlandske studerende. ”University Denmark” får status af et selvstændigt center med egen bestyrelse, tilknyttet Videnskabsministeriet.

Hensigten er, at ”University Denmark” bl.a. gennem et tæt samarbejde med udenrigstjenesten understøtter universiteterne egen markedsføring over for udenlandske uddannelsessøgende, studerende og forskere ved at udnytte den synergieffekt, der opstår ved at markedsføre Danmark som videns- og uddannelsesland.

Uddannelse er et vigtigt middel til fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling i ulande. Forslagsstillerne foreslår, at ”University Denmark” administrerer en særlig stipendie- eller scholarshipordning til fordeling af stipendier til udenlandske studerende, der kommer fra fattige kår.

Denne type stipendier tildeles udenlandske studerende ud fra et fattigdomsbekæmpelsesprincip til forskel fra universiteternes stipendier, der har til formål at tiltrække særligt dygtige udenlandske studerende.

”University Denmark” skal profilere og markedsføre danske universitetsuddannelser, f.eks. på uddannelsesmesser i udlandet. Danske uddannelser bliver ofte positiv fremhævet af udenlandske studerende for den særlige danske uddannelsespædagogik med projektarbejde, tværfaglighed, selvstændig analyse og refleksion samt det flade hierarki i studenter/runderviser forholdet.

Dette er nogle af de uddannelsesværdier, som en fælles international profilering af de danske universitetsuddannelser blandt andet kunne fokusere på.

Samtidig skal centeret give kvalificeret rådgivning, bistand og praktisk vejledning til udlændinge, der vælger at studere, undervise og forske i Danmark. Det er nærliggende, at centeret også får til opgave at skaffe vidensdelende og vidensgenererende aktiviteter til Danmark som f.eks. videnskabelige konferencer og andre arrangementer, der understøtter en profilering af Danmark som videns- og uddannelsesland.

For at løfte sådanne opgaver, er det oplagt, at ”University Denmark” fungerer i tæt samarbejde med universiteterne og udenrigstjenesten, ligesom initiativer som ”Invest in Denmark” og ”WorkinDenmark” og andre ministerielle initiativer, der retter sig mod tiltrækningen af udenlandsk videnskapital og højtuddannede, bør koordineres med aktiviteterne i ”University Denmark”.

Fra 1. september 2006 skal universiteterne opkræve fuld betaling for udenlandske studerende uden for EU/EØS. Samtidig er der indført en stipendieordning til tiltrækning af dygtige udenlandske studerende. For 2006 er der afsat midler til et optag på 70 udenlandske kandidatstuderende og i 2008 forventes tildelt omkring 130 stipendier årligt.

Forslagsstillerne finder dette utilstrækkeligt i forhold til at kunne sikre en fortsat positiv udvikling i universiteternes tiltrækning af dygtige udenlandske studerende til gavn for uddannelsernes internationalisering.

Derfor foreslås et løft i stipendievolumen, der matcher den hidtidige uddannelsesaktivitet. Seneste tal viser, at der i 2002 befandt sig 420 studerende uden for EU/EØS på de danske universiteter i færd med at tage en kandidatuddannelse og at disse studerende producerede 145 STÅ.

Det foreslås, at der afsættes midler til en fordobling af stipendier, idet det forventes, at stipendieordningens fokus på dygtige studerende vil medvirke til en øget STÅ-produktion.

Kilder www.socialdemokratiet.dk og www.dsu.net