Særlig hjemmeside om hjælpen til Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

6 danske hjælpeorganisationer lancerede torsdag en hjemmeside med fokus på hjælpearbejdet i Irak.

Organisationerne modtog tilsammen 36,9 mio. kr. ved et stort indsamlingsshow på DR1 og TV2 i foråret 2003. På hjemmesiden www.krigensofre.dk kan interesserede se, hvordan pengene er brugt, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag..

– Jeg synes, det er et imponerende stykke arbejde, organisationerne har udført under nogle meget vanskelige forhold. Der er ingen tvivl om, at de mange bidrag fra befolkningen i Danmark har været med til at redde liv og sikre mange irakere en mere tålelig tilværelse, siger generalsekretær Peter Lodberg, Folkekirkens Nødhjælp på vegne af de seks organisationer. De består udover Nødhjælpen af Red Barnet, Unicef, Dansk Røde Kors, Caritas Danmark og Dansk Flygtningehjælp.

Pengene fra indsamlingen har bidraget til, at sårede er behandlet på hospitalerne, at vand og el-forsyning er genetableret især til hospitaler, sundhedsklinikker og børneinstitutioner, at bomber og ueksploderet ammunition er ryddet, at børn har fået skolematerialer og adgang til skoler og at helt elementær hjælp som fødevarer, tøj og tæpper er delt ud til de svageste irakere – bl.a. de internt fordrevne.

Sikkerhedssituationen i Irak har udviklet sig langt alvorligere end nogen kunne have forudset. Det går først og fremmest ud over civile irakere og gør også hjælpearbejdet i landet meget vanskeligt og farligt.

– Alligevel arbejder organisationerne fortsat i Irak og er hver dag med til at gøre livet en lille smule lettere for mange irakere. Vi skylder danskerne en stor tak for den håndsrækning, de har givet til hjælpearbejdet, siger Peter Lodberg

For yderligere oplysninger om, hvordan pengene er anvendt, se på www.krigensofre.dk

Yderligere oplysninger hos:
Red Barnet: informationschef Vibeke Vinther, 2082 5588
Unicef: pressechef Karin Aaen, 3527 3828/2539 6099
Folkekirkens Nødhjælp: informationschef Thomas Ravn-Pedersen
Dansk Røde Kors: pressechef Helge Kvam 3525 9225 eller 2062 2233 
Dansk Flygtningehjælp: Thomas Thomsen 3375 5181/3373 5000
Caritas Danmark: Knud Kluge: 3810 3049