Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Skal paven velsigne eller fordømme GMO? En sammenslutning af forskere har netop bedt paven om at tage afstand fra genmodificerede afgrøder, men tidligere har USA ifølge lækkede dokumenter forsøgt at få pavens støtte til teknologien. Der er endnu ikke kommet en officiel holdning fra det katolske overhoved.
Er genmodificerede afgrøder (GMO) i modstrid med guds skaberværk – eller måske blot vores miljø og klima?
Det er der mange, der mener. Nu vil gruppen af forskere i Sammenslutningen af Forskere Forpligtet til Samfundet (UCCS – Unión de Cientificos Comprometidos con la Sociedad) have selveste paven til at tage stilling.
De har derfor skrevet et åbent brev, hvor de beder paven om at fordømme GMO-afgrøder.
”Med den største respekt henvender vi os til Hans Hellighed med et emne af stor global betydning: genmodificerede afgrøder og deres effekt på bønder og byboer, folkenes fødevaresuverænitet og naturen, jorden, vandet, afgrøderne og økonomien, særligt i det globale syd”, skriver de i brevet.
Det er spændende, hvad man i Peterskirken denne gang vil mene om GMO, for det er ikke første gang, paven bliver bedt om at tage stilling til den kontroversielle teknologi.
Wikileaks: Paven billiger ”i stilhed” GMO
Læk fra Wikileaks i 2009 viser, at det katolske overhoved tidligere har udvist en stiltiende accept af GMO. Det fremgår af flere lækkede dokumenter fra den amerikanske ambassade i Vatikanet. Den tidligere pave, Benedict XVI, skulle dengang have indvilget i at acceptere GMO.
Det blev dog påpeget, at paven ikke kunne gå offentligt ud og modsige biskopper, der er modstandere af teknologien, særligt hvis GMO-støtten handler om at beskytte store virksomheders profit frem for de fattiges behov.
”Vatikanet kan ikke tvinge alle biskopper til at være fortalere for bioteknologi, særligt hvis deres modstand har at gøre med bekymringer for profitinteresser for store virksomheder, der har patent på afgrøderne, til fordel for føde til de sultne”, sagde James Reinert, et medlem af Vatikanets Råd for Retfærdighed og Fred, ifølge de lækkede kabler.
Vatikanet lovede dog en ”støtte i stilhed”, mens man overvejede sagen.
Måske overvejes sagen stadig i den lille Vatikanstat. Der er mange biskopper rundt omkring, særligt i udviklingslande, der har udtalt sig kritisk om GMO, men endnu har Roms biskop altså ikke meldt ud omkring problematikken. Med det åbne brev fra UCCS får han altså en ny lejlighed.
”GMO betyder storindustriens absolutte kontrol med fødevaresystemet”
Det åbne brev til paven fra de bekymrede forskere kommer netop efter, at en regional domstol har valgt at omstøde en tilladelse til det store agrokemiske firma Monsanto om at dyrke tusindevis af hektar genmodificeret soja i delstaten Yucatan. Det skriver den latinamerikanske nyhedstjeneste Telesur.
Der har været stor furore over udsigten til GMO-afgrøder i Mexico. Da landet skulle tage stilling til genmodificerede majs i 2013, førte det til voldsomme protester blandt bønder. Domstolen valgte at forbyde de teknologisk konstruerede majs, hvilket fik mange miljøorganisationer til at ånde lettet op.
Mexico er nemlig majsens hjemland, og derfor er der en stor variation af planten i det mellemamerikanske land. Denne mangfoldighed ville ifølge kritikerne være truet, hvis der blev åbnet op for GMO.
Der er dog stor strid mellem fortalere og modstandere af GMO-afgrøder omkring de negative og positive effekter. Men gruppen af forskere i UCCS er ikke i tvivl.
”Mange forskere, der forsvarer genmodificerede afgrøder, skjuler størstedelen af de videnskabelige problemer og usikkerheder, så som det faktum, at med genmodificerede afgrøder vil de store agrovirksomheder fortætte mod den absolutte kontrol af fødevaresystemet”, skriver de i brevet til paven.
Gruppen tæller biologer, agronomer, genetikere og fysikere fra forskellige universiteter i bl. a. Mexico, Argentina og Østrig. De mener ikke, at bioteknologiske afgrøder skaber et højere udbytte, selv om fortalere for teknologien ofte hæver det.
“De officielle statistikker for lande, der dyrker størstedelen af de genmodificerede afgrøder, konkluderer, at de producerer mindre per hektar, anvender langt flere pesticider og har resulteret i en stigning i arbejdsløshed på landet”, lyder det.
I stedet bør man ifølge dem satse på små drifter med en bæredygtig produktion.
”Landbrugsmetoder uden genmodificerede afgrøder baseret på bønder og små landbrug, på diversitet og på socialt og miljømæssigt ansvarlige teknologier er essentielle for at bekæmpe sult og klimaforandringer, men de er i risiko for at blive smittet af genmodificerede afgrøder og fremmarchen af store monopoler”, mener de.
USA ønsker pavens velsignelse af GMO
Det fremgår af de lækkede kabler, at USA har været særligt ihærdige i bestræbelserne på at overbevise paven om, at GMO er en farbar vej i det globale landbrug.
I kablerne lyder det, at USA vil fortsætte med at føre lobbyarbejde over for Vatikanstaten for at få den til at anbefale bioteknologien.
Den nye pave Frances I har stadig ikke officielt taget stilling til GMO, så vi har til gode at se, om pressionen virker. Men der er flere andre magtfulde personer i den katolske kirke, der har ytret sig kritisk eller skeptisk om GMO.
Den ghanesiske kardinal Peter Turkson bliver ofte nævnt som en mulig fremtidig pave, og han har udtalt sig skeptisk over for den kontroversielle teknologi.
”Det er farligt – og i sidste ende absurd, faktisk syndigt – at implementere bioteknologi uden vejledning af en dybt ansvarlig etik”, sagde han ifølge National Catholic Reporter ved en konference i 2013, hvor en stor del af industrien deltog.
Brevet kan læses på spansk her: http://www.uccs.mx/agricultura_alimentacion/maiztransgenico/prensa/2/cientificos-entregaron-al-papa-un-documento-condenando-los-transgenicos