Sammentræde om Mozambiques fremtid og muligheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvor er den politiske udvikling på vej hen i den store nation i Sydøstafrika, som har modtaget så megen dansk bistand siden uafhængigheden for snart 40 år siden? Det belyses på et stort seminar i København fredag d. 9. januar kl. 14 til 16. 

Seminaret foregår på dansk og finder sted hos arrangøren, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i auditoriet på Gl. Kalkbrænderi Vej 51 A (ved Nordhavn S-station), København Ø.

Deltagelse er GRATIS, men TILMELDING påkrævet. Benyt online tilmeldingsformular på https://conferencemanager.events/ValgogkonfliktiMozambique/tilmelding.html

Og gør det senest torsdag den 8. januar 2015 kl. 12.

Valget og fremtiden

Den 15. oktober 2014 holdt Mozambique sit femte demokratiske valg. Selv om regeringspartiet FRELIMO igen vandt flertal, står oppositionen nu stærkere og anklager samtidigt FRELIMO for massiv valgsvindel. 

Valget blev afviklet blot en måneds tid efter, at FRELIMO underskrev en fredsaftale med det største oppositionsparti, Renamo, efter 15 måneders væbnet konflikt. Renamo kræver en afpolitisering af staten og kritiserer Frelimo-eliten for den ulige fordeling af landets ressourcer.

De sidste ti år har Mozambique oplevet en rivende økonomisk vækst, og opdagelsen af naturressourcer, især gas og kul, har yderligere forstærket den politiske kamp om ressourcer.

Alt tyder på, at Mozambique står overfor et at sine vigtigste politiske øjeblikke siden landets selvstændighed d. 25. juni 1975.

Det store spørgsmål er, i hvilken retning landets politiske udvikling vil gå i den nærmeste tid, og hvorvidt freden kan bevares:

Vil valget yderligere forstærke det reelle et-parti styre, eller vil det åbne op for mere politisk medbestemmelse og fordeling af ressourcer?

På seminaret vil man diskutere den fremtidige politiske udvikling med oplæg fra den danske ambassadør i Maputo og to eksperter, der har forsket i landet de seneste 13 år.

Talere

* Mogens Pedersen, dansk ambassadør i Mozambique

* Lars Buur, lektor, Roskilde Universitet (RUC)

* Helene Maria Kyed, seniorforsker, DIIS

* Nanna Hvidt, direktør, DIIS

Program

Læs videre på 

http://www.diis.dk/event/valg-konflikt-mozambique

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-10-14/valget-i-mozambique-det-blev-frelimo-igen-igen-ige

Og meget mere om den tidl. portugisiske koloni på

http://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique