”I Swaziland bliver alle der taler regimet imod bragt til tavshed, chikaneret, og smidt i fængsel ”, skriver fange 353; 438/2014 Thulani Maseko til USA’s præsident Barack Obama.
Maseko beder i brevet Obama om hjælp til at presse landets enevældige kong Mswati III til at indlede forhandlinger om demokrati med landets demokratibevægelse, blandt andet gennem målrettede sanktioner imod kongen og hans inderkreds, samt igennem egentlige økonomiske sanktioner.
Brevet er smuglet ud fra hans celle i Sidvwashini-fængslet i Swazilands hovedstad, Mbabane, hvor menneskerettighedsadvokaten, som selv flere gange tidligere har forsvaret demokratiforkæmpere imod lignende anklager fra staten, sidder fængslet for at have skrevet en artikel hvor han kritiserede landets juridiske system og højesteretsdommer. Her skal han sidde i to år.
Læren fra Mandela
Maseko citerer i brevet Obama for at fremhæve Nelson Mandela, som sad fængslet i 27 år for at kæmpe for demokrati og imod raceadskillelse i Sydafrika, som et af sine forbilleder.
”Verden er taknemlig for heltene fra Robben Island, som minder os om at ingen lænker eller fængselsceller kan knægte den menneskelige ånd. Mandelas død burde få os alle til at reflektere over, hvor meget eller lidt vi har handlet på hvad han har lært os”.
Det amerikanske udenrigsministerium skriver i en udtalelse, at USA er ”dybt utilfredse med domfældelsen af menneskerettighedsadvokat Thulani Maseko”, og pointerer at ”USA forstsat vil støtte og forsvare ytringsfriheden”, da man er ”alvorligt bekymret for Swazilands regerings handlinger”.
Også flere amerikanske organisationer kritiserer såvel retssagen imod, og den lange fængselsdom imod Thulani Maseko, og opfordrer Obama til at handle.
”Dette gribende brev fra Thulani er et bevis på hans urokkelige mod i kampen mod undertrykkelse. Der er meget som USA og vores demokratiske allierede i Afrika og andetsteds kan gøre. Jeg håber at Obama lytter”, skriver Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights i en pressemeddelelse.
Ingen frihed
Amnesty International betegner Thulani Maseko som samvittighedsfange og udtaler i en pressemeddelelse, at retssagen imod ham ”tydeligvis var en politisk motiveret sag, der forbrød sig imod såvel indenlandske som internationale menneskerettighedsstandarder”.
Den største politiske bevægelse eller parti i Swaziland, People’s United Democratic Movement (PUDEMO), der som alle andre partier i landet er ulovligt, udtrykker deres støtte til Thulani Maseko, og skriver i en pressemeddelelse at der nu ikke kan være nogen tvivl om, at der ingen ytringsfrihed er i landet.
”Dommen [imod Maseko] beviser med al tydelighed, at al regeringens snak om frihed blot er propaganda og PR-stunts, for at dække over at vi ingen frihed har”.
Swaziland er et af verdens fattigste og mest ulige lande. Landet har desuden verdens højeste antal HIV-smittede per capita.
Peter Kenworthy er aktiv i Afrika Kontakt (nu Global Aktion)