Hvad er The Global Festival of Ideas?
Festivalen er den første af sin slags, en årligt tilbagevendende konference med UN SDG Action Campaign som vært, og har til formål, at innovere den måde vi kommunikerer verdensmålene.
Hvert år vil festivalen være designet således, at behovene i de forandringsvillige, dynamiske verdenssamfund bliver mødt.
Der finder ikke reelle forhandlinger sted på festivalen, men den er en appel til alle om at ændre mønstre og opfattelser – en håndsudrækning til offentligheden i indsatsen for implementeringen af SDGs.
Ved at forvandle deltagerne fra passive delegerede til aktive spillere, er det hensigten at stimulere ny tænkning, og diskutere best-practices.
Festivalen positionerer sig også ved at være verdens første ”spilbare” konference om politik. App´en 2030 Hive Mind, en til festivalen specielt designet politisk simulering, lader de delegerede engagere sig ved interaktive borde. 2030 Hive Mind er en ny platform der skal symbolisere en ny tænkning. Kortfattet går spillet ud på at få konkurrerende interesser til at samarbejde om hjælpen til et fattigt, fiktivt land.
BONN: Scenen er World Conference Center – den tidligere tyske parlamentsbygning, nabo til UN-Bonn, hvor 19 FN-organisationer har sæde, heriblandt FN’s Klimasekretariat. Bonn er et sprudlende ’hub’ for bæredygtig udvikling, og er en oplagt værtsby for den nye SDG-festival.
Centeret udgør det koordinerende centrum for 1700 deltagere, der har fået til opgave at fremskynde implementeringen af verdensmålene ved en 3-dages SDG-konference for videns- og erfaringsdeling – Global Festival of Ideas for Sustainable Development.
Festivalen skal promovere de 17 verdensmål
Mitchell Toomey, direktør for UN SDG Action Campaign fortæller indledningsvist, at festivalen er tænkt som en ’Melting pot’ for at accelerere implementeringen af SDGs og inspirere til en ny måde at tænke løsninger.
” Som alle andre SDG Action Campaigns er den fokuseret rundt om jer, festivalen er designet til at imødekomme behovene hos det globale samfund, der prøver at implementere målene”, forklarer han.
Festivalen vil fremover blive omdrejningspuntet for promovering af SDGs – en slags marketings-strategi, der skal katapultere den bæredygtige, holistiske agenda ud til den brede befolkning.
‘Jeg er ikke interesseret i SDGs, men jeg er interesseret i….”
Verdensmålene bliver ikke en realitet uden globalt ejerskab og folkelig forankring. Hvordan når vi bredt ud, så vi undgår vi at tabe nogen i processen?
Det gør vi ført og fremmest ved at ændre narrativet fra ”Du bør implementere SDG til: Hvad får DU ud af at engagere dig?” I hvert fald hvis vi spørger Sarah Poole, diretør for Policy and Programme Support ved FN’s udviklingsprogram (UNDP).
En af de delegerede stiller et spørgsmål i plenum: Hvordan engagerer vi lokale regeringer?
”SDGs skal gøres relevante for lokalsamfund, og dem der er langt fra storbyer og ressourcer. Hvem er folk? Det er dem, der skal forme politiken”, svarer Poole, ”det er deres stemmer der skal drive fremskridtet. Vi skal støtte verdens regeringer i implementerings-processen på globalt og lokalt niveau”, slutter hun.
Alaa Murabit, læge og fortaler for SDGs, mener, at processen er udfordringen, vi skal dyrke og skabe de veje, og gå ind på områder vi ikke er vant til. Hun refererer til vores hurtigt-kørende informations- samfund med en henstilling til strømmen af flygtige nyheder.
Bredden af vores opmærksomhed er blevet kortere, vi bliver nødt til at være mere strategiske. Vi er kun interesserede i en nyhed, lige indtil næste katastrofe rammer. SDGs er langsigtede mål, resultatet sker ikke på en dag. Målene giver mulighed for, at vi kan være bevidste og fokuserede. Lad være med at se nyheder, gå ind i lokalområderne og find ud af hvad det handler om,
– Alaa Murabit, læge og fortaler for SDGs
Alle kan vi skabe den forandring, der skal til. Ved at have samtaler vi normalt ikke har, med mennesker vi normalt ikke taler med.
”Vi skal selv være arkitekterne, især mennesker i det globale Syd skal medindrages i beslutningsprocessen. Vi kan blive ved med at arbejde med dem der ligner os, eller vi kan starte med at opsøge dem, der er anderledes end os selv og føre samtaler med dem”, pointerer Murabit.
Vi skal gentænke visionen
Verdensmålene er uløseligt forbundet. Siger man klimaforandringer, siger man også ulighed mellem kønnene. Siger man køn og ulighed, siger man også uddannelse.
Alt for ofte fokuserer politikere på et udviklings-perspektiv på bekostning af andre. Men i SDG-æraen må der findes en radikal anderledes tilgang. Vi skal være i stand til at promovere økonomisk vækst og fremgang på bæredygtig vis. Det bør være dispositionen.
Der er ikke nogen skarp afgrænsning af hvad landene i Syd og Nord skal foretage sig – det er en fælles vision, det ene mål kan ikke stå uden det andet. Den nye vej til bæredygtig udvikling er inkluderende, og målene skal ses som pejlemærker, en vision om globalt lederskab. Et fælles fundament vi er nødt til at handle på.
Alle lande og befolkninger skal løfte en del af ansvaret og indtænke målene i deres politiske strategier.
Ordene skal omsættes til handling – omstilling og forandring er altid svært.
Dette års Festival of Ideas for Sustainable Development finder sted fra 1.-3. marts i Bonn.