SDU om Syrien: Militæraktion skal/skal ikke?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Center for War Studies ved Syddansk Universitet giver i en meddelelse fredag tre hurtige bud på, hvorfor en krig i Syrien er en god ide – og tre bud på hvorfor det ikke er det.

Konflikten i Syrien tog sin begyndelse i 2011 med fredelige demonstrationer mod Bashar Al-asads magt. Siden da har over 100.000 mistet livet og fredag den 30. august vil barn nummer én million krydse en syrisk grænse og ankomme i en af FN’s flygtningelejre.

Det britiske nej til at støtte en militæraktion i Syrien, kan efterlade den amerikanske præsident Obama alene med udfordringen Syrien.

Men hvorfor denne tøven med at gribe ind? Og hvorfor nu? Er det i det hele taget en god idé, set både politisk, strategisk og juridisk, spørger Center for Warstudies på Syddansk Universitet i en meddelelse fredag.

De giver her tre argumenter for en militæraktion i Syrien – og tre argumenter i mod.

Ja-argumenter:
1) Obama har allerede for et år siden trukket en streg i sandet mht. brug af kemiske våben. Den streg er nu blevet overskredet. Hvis ikke Obama handler, taber USA ansigt.
2) I spillet mellem USA og Rusland, er det vigtigt for Danmark at støtte USA. USA har evnen til at berolige naboerne til Syrien: Israel, Tyrkiet og Libanon.
3) Vi er moralsk forpligtet til at beskytte menneskeliv. Det er det vigtigt at holde fast i, selvom Rusland nedlægger politisk veto i Sikkerhedsrådet.

Nej-argumenter:
1) Et mindre smæk over fingrene vil ikke påvirke Assad, og kan risikere at give ham en symbolsk sejr. Samtidig risikerer vi indirekte at komme i krig med russerne, fordi Rusland vil beskytte sin ven Assad.
2) Vi kan komme til at støtte ekstreme politiske kræfter i Syrien. Nogle af disse kræfter er venner med Al Qaeda, og de kan fremprovokere en konflikt med Israel.
3) Hvis ikke vi har et mandat fra Sikkerhedsrådet er det ulovligt. Enighed i Sikkerhedsrådet, når det gælder krig, vejer tungere end hensynet til menneskerettighedsovertrædelser i Syrien.

For yderligere oplysninger:

Sten Rynning
Professor, Leder af Center for War Studies
6550 2193 / 6011 2193 / [email protected]

Kristina Siig
Lektor, Dr. Jur,
6550 3226/ 2241 1904 / [email protected]