In the Jaws of the Crocodile af Ray Ndlovu, Penguin Random House South Africa, 2018.
Zimbabwe holder aldrig op med at fascinere. Og hvis man vil forstå den seneste politiske udvikling i landet, kan man ikke komme uden om at kigge nærmere på Zimbabwes nye præsident Emmerson Mnangagwa, som afløste Robert Mugabe i november 2017.
Tre uger inden “kuppet” som bragte Mnangagwa til magten, havde Mugabe fyret ham som vicepræsident og det lignede enden på en lang karriere for en af de absolutte sværvægtere i zimbaweansk politik.
In the Jaws of the Crocodile fortæller historien om de dramatiske dage og uger op til “kuppet”, hvor Mnangagwa først
flygtede til Sydafrika, hvorfra han proklamerede sin snarlige “tilbagevenden til Zimbabwe for at tage styringen”.
Bogen beskriver den efterfølgende militære intervention mod Mugabe og sine allierede og analyserer magtskiftet i det regerende Zanu-PF parti gennem interviews med en række centrale politiske spillere, øjenvidner og iagttagere, herunder et ret harmløst interview med Mnangagwa selv.
Den nye præsident spares for en række vigtige og mindre bekvemme spørgsmål (herunder de anklager, som modstandere rettede mod ham op til kuppet) og bogen stiller i det hele taget flere spørgsmål end den giver svar på, men journalist Ray Ndlovu har alligevel skrevet en læseværdig bog, fuld af fart, intriger, bedrag og drama, som giver et godt kronologisk overblik af de dramatiske dage og uger, som førte til Mugabes fald. Denne anmelder fandt dog Ndlovus analyse af kuppet en anelse for romantisk og bogen mangler i det hele taget tyngde i forhold til at optegne perspektiverne for det nye politiske landskab og konsekvenserne af magtskiftet.
Ndlovu afslutter bogen med en gennemgang og analyse af parlamentsvalget i sommeren 2018, som endte med en omstridt valgssejr til “Krokodillen”. Men alt i alt er In the Jaws of the Crocodile underholdende pligtlæsning for den Zimbabwe-interesserede læser.
Dreamers: How Young Indians are Changing the World af Snigdha Poonam, C. Hurst & Co Publishers Ltd, 2018.
600 millioner indere, godt halvdelen af befolkningen, er under 25 år.
Denne generation lever mellem ekstremer: mere forbundet og globale end nogensinde, men også opvokset med klare og relativ snævre rammer og ideer om indisk identitet. De er opvokset med deres bedsteforældres kulturelle værdier, og de samme idealer og livsdrømme som amerikanske teenagers, skriver Snigdha Poonam.
Disse “drømmere” er Indiens nye ansigt. De er vrede og frustreret fordi de føler sig marginaliseret af globaliseringen såvel som “det gamle Indiens sædvanlige politik”. De sætter deres lid til Modi-regeringens nationalistiske projekt og til deres egne sandheder: Vær din egen lykkesmed, udnyt eller bliv udnyttet.
Journalist Snigdha Poonam har fulgt i hælene på nogle af disse unge lykkejægere: Fra unge skuespillere med Bollywood drømme til “clickbait guruer”, IT-hajer, unge hindunationalistiske fronttropper og den første forkvinde for alumniforeningen ved Allahabad Universitet.
Og ifølge Poonam, har de alle én ting tilfælles: De tror alle på, at de er født til noget større og bedre.
Digital Democracy, Analogue Politics af Nanjala Nyabola, Zed Books, 2018.
Fra nationale valgkampe til sociale bevægelser og kampagner på de sociale medier, er digitale platforme i fuld færd med at forandre det politiske og demokratiske liv på det afrikanske kontinent.
I Digital Democracy, Analogue Politics, undersøger den kenyanske aktivist og forsker Nanjala Nyabola, hvordan digitale platforme som Twitter, Facebook og Whatsapp i stigende grad er blevet en del af hverdagen og politik i Kenya.
Fra kvinders ligestillingskamp til magthavernes forsøg på at inddæmme den digitale udvikling og bruge den til egen vinding, viser Nyabola, hvordan den digitale tidsalder og traditionelle magtstrukturer mødes og brydes i nutidens Kenya.
Dictatorland af Paul Kenyon, Head of Zeus, 2018.
Diktatoren, som voksende sig så rig på sit lands kakaoproduktion, at han byggede en Basilika på 35 etager i Elfenbenskystens jungle. Den asketiske og alvorlige leder, som lukkede Eritrea fra omverden og indrullede alle voksne borgere i hæren. Den paranoide tyran, som troede Hitler var Afrikas redning og førte en brutal terrorkampagne mod sit eget folk.
Og bag disse, og mange flere utrolige og uhyggelige skæbner, var Vestens grådighed og medvirken – den uslukkelige tørst efter chokolade, olie, diamanter og guld, som holdt liv i Afrikas store diktatorer, så de kunne regere deres lande med hård hånd og flytte astronomiske formuer til deres villaer i Paris og bankkonti i Zurich.
Læs også: Tre stærke historier om tyveriet af Afrika
Ved hjælp af imponerende research, og saftige og gruopvækkende cases, fortæller journalisten Paul Kenyon om “den store plyndring” af Afrika.
Nigeria: What everyone needs to know af John Campbell og Matthew Page, Oxford University Press, 2018.
20 procent af befolkningen i Afrika syd for Sahara bor i Nigeria. “Afrikas gigant” er en af Afrikas største økonomier og regnes som det kulturelle hovedsæde for afrikansk litteratur, film og musik.
I Nigeria: What Everyone Needs to Know, giver John Campbell and Matthew Page en opdateret og alsidig “statusrapport” om det store vestafrikanske land. Forfatterne dykker ned i Nigerias nyere historie, politik, religion, kultur og sammenhænge mellem en række af de store udfordringer (korruption, menneskerettighedskrænkelser, terrorisme, forurening, fattigdom), som præger og plager Afrikas største olieproducent.
Brazil: a Biography af Heloisa Maria Murgel Starling and Lilia Moritz Schwarcz, Penguin Books, Limited, 2019.
Brazil: A Biography, er skrevet af to af Brasiliens førende historikere og bogen er hurtigt blevet en bestseller i Brasilien.
Forfatterne tager læseren med på en historisk rejse gennem det enorme og mangfoldige land, dets fremskridt og dets udfordringer, sociale som politiske – fra fødslen og ind i det 21. århundrede.
Som forfatterene skriver, er Brasilien et af verdens “store eksperimenter” – en kreativ, barsk og unik historie, som er lige så betagende for sine egne borgere som for udefrakommende.